Nordirsk politi gir ut video av mistenkt drapsmann

Nordirsk politi leter etter flere mistenkte etter opptøyene i Derry der en journalist ble drept. En video som skal vise drapsmannen, er offentliggjort.

Politiet har offentliggjort overvåkingsvideoer som viser en maskert mann som sitter på huk bak en bygning og avfyrer skudd.  Foto: Brian Lawless

Saken oppdateres.

Sent torsdag kveld brøt det ut opptøyer der flere skudd ble avfyrt. Den 29 år gamle journalisten Lyra McKee ble skutt, trolig av et streifskudd.

Politiet har offentliggjort overvåkingsvideoer som viser en maskert mann som sitter på huk bak en bygning og avfyrer skudd. En annen mann plukker så opp noe fra bakken.

– Vi deler disse videoene for å oppfordre alle som har informasjon til å ta kontakt med oss. Lokale innbyggere kjenner til mannens identitet, og vi ønsker å fjerne drapsmannen fra våre gater, sier sjefetterforsker Jason Murphy.

LES MER: Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland

Terror

Drapet har skapt sterke reaksjoner både i Storbritannia og EU, og politiet ser på saken som en terrorhendelse.

McKee ble et kjent navn i Nord-Irland da hun i 2014 skrev et blogginnlegg om hvordan det var å vokse opp som lesbisk i landets hovedstad Belfast. Hun hadde nylig inngått to bokavtaler. McKees partner Sara Canning deltok i en minnemarkering fredag.

– Dette meningsløse drapet har tatt fra meg mitt livs kjærlighet og kvinnen jeg ville bli gammel med, sa Canning.

Nye IRA

Politiet mener Nye IRA står bak torsdagens opptøyer der biler ble påtent og brannbomber ble kastet av maskerte menn. Nye IRA er en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som formelt ble oppløst etter fredsavtalen i 2008.

Derry har historisk vært et midtpunkt for den blodige konflikten i Nord-Irland, som startet i 1969, også kjent som The Troubles. Konflikten utspilte seg mellom katolske republikanere som ønsker at Nord-Irland skulle bli del av et forent Irland og protestantiske lojalister som ville beholde tilhørigheten til Storbritannia.

(©NTB)

På forsiden nå