Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep

Styrker som kjemper for den FN-støttede regjeringen i Libya, sier de har satt i gang en større offensiv mot krigsherren Khalifa Haftars styrker sør for Tripoli.

Saken oppdateres.

Den libyske opprørsgeneralen Haftar og hans mektige LNA-milits innledet 4. april en militæroffensiv for å erobre hovedstaden, der den FN-støttede regjeringen i landet holder til.

Minst 220 mennesker er siden drept og over 1.000 er såret i kampene om Tripoli. Over 25.000 sivile er drevet på flukt fra sine hjem.

– Vi har satt i gang en ny angrepsfase. Ordren ble gitt tidlig i morges om å rykke fram og vinne terreng, sier Mustafa al-Mejii, talsmann for Tripoli-regjeringen.

Luftangrep

Flere luftangrep er utført mot LNA-stillinger, opplyser regjeringens militære talsmann.

Haftar støtter en rivaliserende regjering med base øst i landet og nekter å anerkjenne Tripoli-regjeringen. Vedvarende rakett- og artilleriangrep kunne lørdag høres i flere av hovedstadens bydeler etter flere dager med mindre intense kamper.

Haftars krigere hevder på sin side at de har tatt kontroll over flere nye stillinger ved fronten i Tripoli.

Gule vester

Fredag protesterte tusenvis av libyere i gule vester mot Haftar i sentrum av Tripoli. I likhet med den FN-støttede regjeringen anklager demonstrantene Frankrike for å gi skjult støtte til Haftars styrker.

Det benekter Frankrike. Ambassaden i Libya tvitrer at Paris «motsetter seg angrepet» på Tripoli og ber alle parter overholde en våpenhvile og delta i fredsforhandlinger.

Demonstrantene i Tripoli bar på portretter av presidentene i Frankrike, Egypt og Saudi-Arabia, som ble lagt på bakken og tråkket på.

– Andre land må slutte og blande seg inn i Libya, sier den 23 år gamle demonstranten Haifa Ferjani.

Lovord fra Trump

Haftar har mektige allierte i nabolandet Egypt, samt i De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia. Denne uka snakket Haftar dessuten med USAs president Donald Trump i telefonen.

– Trump anerkjente feltmarskalk Haftars betydelige rolle i kampen mot terrorisme og for å sikre Libyas oljeressurser, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus fredag.

Russland og Frankrike har også tidligere hyllet Haftars innsats mot væpnede islamister på slagmarken sør i Libya.

Et britisk resolusjonsutkast i Sikkerhetsrådet, med krav om våpenhvile i Libya, ble torsdag stanset av både USA og Russland.

Den FN-støttede regjeringen i Tripoli utstedte torsdag arrestordre på opprørsgeneralen med henvisning til at han skal ha beordret flyangrep mot sivile områder. Det er også utstedt arrestordre på seks av Haftars nærmeste medarbeidere.

(©NTB)

På forsiden nå