Palestinerne minnes katastrofen

Titusenvis av palestinere markerte onsdag nakba-dagen til minne om katastrofen da over 700.000 av dem ble drevet på flukt fra sine hjem i 1948.

Saken oppdateres.

På Gazastripen kom det til demonstrasjoner flere steder langs grensegjerdet mot Israel, der beredskapen var høy.

Minst 60 mennesker ble såret da israelske soldater skjøt med skarp ammunisjon, gummikledde stålkuler og brukte tåregass og vannkanoner mot demonstrantene, opplyser sykehuskilder i Gaza by.

Under fjorårets markering ble 58 palestinere drept og over 2.700 såret da israelske soldater skjøt med skarpt mot demonstranter på Gazastripen.

Også på den okkuperte Vestbredden var det demonstrasjoner onsdag. I Ramallah holdt demonstranter opp gigantiske papirnøkler for å symbolisere sitt krav om å få vende tilbake til hjemmene familiene ble fordrevet fra.

Lagt øde

Palestinernes nakba, som er det arabiske ordet for katastrofe, begynte da David Ben Gurion proklamerte opprettelse av staten Israel 14. mai 1948.

Dagen etter gikk en koalisjon av arabiske land til krig mot den nye staten, der jødiske militsgrupper var godt rustet.

I ukene og månedene som fulgte, ble over 700.000 palestinere drevet på flukt og over 400 landsbyer lagt øde i området jødene gjorde krav på som stat, et område som var langt større enn det FNs delingsplan la opp til.

Det israelerne feirer som frigjøring, ble dermed et helt folks tragedie.

Deir Yassin-massakren

Alt i månedene før Israel ble opprettet, hadde den etniske rensingen startet. Massakren i landsbyen Deir Yassin 9. april 1948 ble et avgjørende øyeblikk.

Over 100 innbyggere ble massakrert av soldatene i Irgun, den jødiske militsen som ble ledet av Israels senere statsministre Menachem Begin og Yitzhak Shamir. Mange av ofrene fikk ifølge Røde Kors hodet skåret av, og panikken spredte seg raskt til andre palestinske landsbyer.

Flere landsbyer ble angrepet, i noen fant det sted nye massakrer, andre var forlatt av livredde palestinere som fryktet å bli neste ofre.

Drømmen lever

Da krigen var over, var over 80 prosent av palestinerne i området som Israel gjorde krav på som egen stat, drevet bort.

Over 5 millioner palestinere lever i dag ifølge FN på flukt, etterkommere etter dem som flyktet i 1948, samt etter de rundt 300.000 som ble drevet på flukt da Israel i 1967 også okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har registrert drøyt 2,1 millioner palestinske flyktninger i Jordan, 1,3 millioner på Gazastripen og nærmere 800.000 på Vestbredden.

De øvrige lever spredt i andre naboland og resten av verden og nekter å gi slipp på drømmen om en dag å kunne vende «hjem», selv om de aller fleste hjemmene og landsbyene for lengst er jevnet med jorden.
(©NTB)

På forsiden nå