Lege sier at Navalnyj kan ha blitt forgiftet

Både en advokat og en lege som har sjekket den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj på sykehuset, sier at han kan ha blitt forgiftet.

Saken oppdateres.

Anastasija Vasiljeva, som har vært Navalnyjs lege i flere år, sier at opphovningen og utslettene i ansiktet hans ligner på kjemisk forgiftning.

Hun sier at sykehuset som tidligere hadde fastslått at han hadde en allergisk reaksjon, nektet å ta de nødvendige testene for forgiftning. Hun sier også at Navalnyj aldri tidligere har vært allergisk.

– Det har aldri vært noen allergisk reaksjon. Det har aldri vært gjort noen toksikologiske prøver. Og det er uklart hvilken substans det er som forårsaket opphovningen og utslettet, sier hun.

Navalnyj ble søndag i all hast kjørt til sykehuset med øye- og hudproblemer fra fengselet der han sonet en 30 dager lang straff for å ha oppfordret til en protest som ikke var godkjent.

Sendt tilbake til fengsel

Vasilijeva fikk omsider lov til å besøke Navalnyj etter at han ble lagt inn søndag, men fikk ikke lov til å gjøre en skikkelig undersøkelse. Hun sier at legene ikke ville informere henne eller familien hans direkte om diagnosen, og at de oppførte seg merkelig.

Mandag formiddag sa legen at han var blitt mye bedre etter å ha fått en intens steroid-behandling. Navalnyj ble deretter sendt tilbake til fengsel.

Vasilijeva mener han fortsatt trenger behandling, og ikke burde blitt sendt tilbake. Hun mener det kan være fare for Navalnyjs helse, og trekker fram at cella hans muligens kan være forurenset.

– Aleksej har åpenbart blitt sendt tilbake til fengselet på ordre fra oven, sier hun.

Pågrepet før demonstrasjon

Han ble pågrepet i forrige uke i forkant av et større protestmøte der 1.400 mennesker ble pågrepet.

Lørdag slo russisk politi ned en massiv demonstrasjon med hard hånd etter på forhånd å ha pågrepet flere opposisjonspolitikere.

Selv om 1.400 mennesker ble pågrepet, møtte mellom 10.000 og 15.000 mennesker, de fleste unge, fram til nye demonstrasjoner søndag. Igjen brøt det ut sammenstøt med politiet.

Russisk påtalemyndighet innledet mandag en rettsprosess mot flere av demonstrantene. Den første saken er mot en demonstrant som anklages for å ha kastet en søppelbøtte mot en politibetjent, ifølge statlige medier.

Lovbruddet, å utøve vold mot politifolk, har en strafferamme på opptil fem år i fengsel.

(©NTB)

På forsiden nå