Børsene fortsatte nedover i Europa

Aksjemarkedene i Europa fortsatte nedover torsdag, men i mer moderat tempo enn dagen før.

Saken oppdateres.

I Oslo hadde hovedindeksen sunket 0,58 prosent da børsen stengte. Samtidig lå DAX-indeksen i Tyskland nesten 0,5 prosent lavere enn sluttnoteringen dagen før, mens London-børsen hadde falt 1,2 prosent.

Etter at børsene åpnet i USA, gikk aksjekursene her litt opp, etter nye handels-signaler fra Kina.

Årsverste

Onsdag falt Dow Jones-indeksen i USA 3,1 prosent, mens nedgangen i Oslo ble på 2,4 prosent. Også i Tyskland sank børsen med over 2 prosent. Både i USA og Norge var børsfallet det største så langt i år.

En av årsakene var dårlige økonomiske tall fra Tyskland som viser at den tyske økonomien krympet i andre kvartal.

I tillegg oppsto utviklingstrekk i obligasjonsmarkedene i USA og Storbritannia som erfaringsmessig ofte har varslet økonomiske nedgangsperioder. I begge landene sank rentene på tiårige statsobligasjoner lavere enn rentene på obligasjoner med to års løpetid.

– Suger ut tilliten

En mer langvarig kilde til bekymring er handelskrigen mellom USA og Kina. Tidligere denne uken varslet USAs president Donald Trump en utsettelse av en rekke nye tollsatser på kinesiske varer, noe som utløste børsoppgang – men den ble kortvarig.

– Den langvarige handelskrigen mellom USA og Kina har sugd tilliten ut av investorene, sier analytiker Jefrey Halley fra selskapet OANDA.

I USA ble det torsdag lagt fram nye tall som viste at den amerikanske industriproduksjonen falt 0,2 prosent i juli. Både produksjon av biler, treprodukter, tekstiler, plast og gummiprodukter gikk ned.

I Japan sank Nikkei-indeksen torsdag 1,2 prosent. Utviklingen i Kina var roligere, og den viktigste indeksen i Shanghai lå omtrent flatt. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen 0,76 prosent i løpet av dagen.

(©NTB)

På forsiden nå