Indisk romfartøy i bane rundt månen

Det indiske romfartøyet Chandrayaan-2 er framme ved månen, der den skal gå i bane til 7. september da et landingsfartøy skal sendes ned til overflaten.

Saken oppdateres.

Chandrayaan-2 ble skutt opp fra Satish Dhawan-romsenteret på den indiske øya Sriharikota 22. juli og skal de neste ukene gå i bane rundt månen i stadig mindre sirkler.

7. september befinner fartøyet seg etter planen rundt 100 kilometer fra månens overflate og skal da frigjøre den såkalte roveren, et ubemannet motorisert landingsfartøy.

Landingen skal etter planen skje i et relativt flatt område mellom to kratre som ligger i permanent skygge ved månens sørpol, og som antas å inneholde 100 millioner tonn vann.

Dersom India lykkes, blir landet det fjerde etter USA, Sovjetunionen og Kina som har gjennomført kontrollerte landinger på månen. Kun USA har sendt mennesker til månen.

Bare 37 prosent av månelandingene som er forsøkt opp gjennom tidene, har vært vellykkede, advarer lederen for den indiske romfartsorganisasjonen ISRO, Kailasavadivoo Sivan.

Chandrayaan-2 er Indias andre måneferd. Den første ble gjennomført i 2008, men den inkluderte ikke et landingsfartøy.(©NTB)

På forsiden nå