Fortsatt stor avstand mellom Johnson og Varadkar

Boris Johnson og hans irske kollega Leo Varadkar sier etter et møte i Dublin at det fortsatt er stor avstand mellom dem.

Saken oppdateres.

I en felles uttalelse omtaler de mandagens møte som «positivt og konstruktivt». De fant noen ting de var enige om, men avstanden mellom dem er fortsatt stor.

Noe de var enige om, er forpliktelsen til å jobbe for fredsavtalen for Nord-Irland og for å gjenopprette maktdelingsinstitusjonene der.

Første møte

Møtet i den irske hovedstaden var det første mellom Johnson og Varadkar etter at førstnevnte ble britisk statsminister. Det ble omtalt som en anledning til å bedre kjent med hverandre, og det var ikke ventet at det ville komme noen store gjennombrudd.

– Hvis vi kommer fram til en enighet, kommer det til å skje på EU-toppmøtet i oktober, sa Varadkar før møtet.

Begge regjeringssjefene sier de ønsker å sikre at det foreligger en utmeldingsavtale mellom EU og Storbritannia. På en pressekonferanse før møtet startet påpekte Varadkar at selv etter brexit vil det være nær kontakt.

– Dersom det blir uten en avtale, må Storbritannia uansett forhandle om et nytt forhold til EU. Og blir det en utmeldingsavtale, må de forhandle fram en handelsavtale, sa den irske statsministeren. Han sa også at han tror en avtale er mulig, og at Irland ønsker å være en venn og en alliert for Storbritannia i fremtiden.

Grensen

Varadkar understreket også at han ikke er villig til å gi opp den såkalte backstop-løsningen for irskegrensen.

– Den løsningen er viktig inntil et alternativ er på plass, men det må være juridisk og praktisk holdbart, og vi har så langt ikke fått noen slike forslag.

Johnson sa det er «en overflod av forslag», men han ønsker ikke å dele dem med mediene. Statsministeren sa også at han tror det er mulig å ha fri flyt av varer og mennesker over grensen i fremtiden og lovet at britene ikke vil innføre kontroller.

– Jeg håper EU kan si det samme.

Vil støtte utsettelse

Irlands finansminister, Paschal Donohoe, sa før statsministermøtet at Irland vil støtte en britisk forespørsel om å utsette brexit. Han sa også at Irland ser fram til å få en bedre forståelse av den britiske regjeringens syn på brexit og på den politiske situasjonen i Storbritannia.

Dersom Storbritannia ber om en ny utsettelse, slik Parlamentet har lagt opp til med loven som ble vedtatt før helgen, må EU-landene enstemmig si ja. EU har sagt at en utsettelse kan være aktuelt dersom den er godt begrunnet.

Fransk nei

I helgen sa Frankrikes utenriksminister at en ytterligere utsettelse ikke er aktuelt slik situasjonen fremstår nå.

– Under de nåværende omstendighetene, sier vi nei. Vi vil ikke gå gjennom dette hver tredje måned, sa Le Drian på radioprogrammet Le grand rendez-vous søndag.

(©NTB)

På forsiden nå