Italias nye regjering overlevde første tillitsvotum

Italias statsminister Giuseppe Conte vant mandag den første av to tillitsvoteringer som hans fire dager gamle samlingsregjering må igjennom.

Saken oppdateres.

Avstemningen ble holdt etter en svært konfliktfylt dag i nasjonalforsamlingen. Opposisjonen med den nå avgåtte innenriksministeren Matteo Salvini i spissen er rasende fordi Italia har fått en ny samlingsregjering – denne gangen med Femstjernersbevegelsen og sosialdemokratene – i stedet for nyvalg.

Avstemningen i deputertkammeret, eller underhuset, endte med 343 mot 263 stemmer. Tre representanter avsto fra å stemme.

Tirsdagens valg i senatet, eller overhuset, er ventet å bli noe mer spennende siden koalisjonens flertall er mindre.

Mye av mandagens møte minnet mer om en fotballkamp med rasende supportere enn en sal med politikere som skulle gi Italias andre regjering på 15 måneder sin tillit.

Utenfor bygningen hadde Salvini samlet noen få tusen høyreorienterte tilhengere som protesterte mot at de ikke fikk sagt sitt i et nyvalg.

Det var Salvini og hans parti Ligaen som brått trakk seg fra regjeringssamarbeidet med den populistiske Femstjernersbevegelsen. Målet var å tvinge fram et nyvalg, som Ligaen trolig ville vunnet, noe som kunne gjort Salvini til statsminister.(©NTB)

På forsiden nå