Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong

Opprørspoliti bruker tåregass mot maskerte demonstranter som har vandalisert en T-banestasjon og satt fyr på barrikader i sentrum av Hongkong.

Saken oppdateres.

I morgentimene søndag strømmet unge demonstranter, mange av dem iført masker, inn på et stort kjøpesenter til taktfaste rop med krav om demokrati, uavhengig gransking av politiets maktbruk og løslatelse av fengslede aktivister.

Demonstrantene tråkket på et kinesisk flagg før de strømmet inn på den nærmeste T-banestasjonen, som ble vandalisert. Overvåkingskamera og billettautomater ble knust med hammere, og slagord ble malt på vegger og vinduer inne på stasjonsområdet.

Opprørspoliti kom til og brukte tåregass for å jage bort demonstrantene, som da strømmet ut i gatene der de bygde barrikader som ble satt fyr på.

Natt til søndag ble det også kastet brannbomber mot politiet.

Lammet flytrafikken

Søndag var det også varslet demonstrasjoner ved den internasjonale flyplassen i Hongkong, samt flyselskapet Cathay Pacific.

Store politistyrker tok oppstilling både der og ved flere jernbanestasjoner langs ruta til flyplassen, der demonstranter tidligere har lammet trafikken. I 19-tida lokal tid så de ut til å lykkes med å holde demonstrantene på avstand.

I forrige måned måtte alle fly til og fra Hongkong innstilles en periode, og Cathay Pacific pådro seg demonstrantenes vrede ved å sparke ansatte som hadde deltatt i protestene.

MTR Corp opplyste søndag at flytoget de opererer, på oppfordring fra myndighetene vil gå direkte fra sentralbanestasjonen til byen, uten å stanse på stasjoner langs ruta. Dette for å hindre at demonstrantene skaper problemer.

Alle som går om bord i toget, vil også måtte vise flybillett for å sikre at det ikke er demonstranter blant dem.

Krever regjeringssjefens avgang

Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997 etter prinsippet «ett land – to systemer». Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og lovgivende forsamling, samt større presse- og ytringsfrihet.

Et lovforslag som åpner for å utlevere borgere til rettsforfølgelse i Fastlands-Kina, utløste masseprotester 9. juni. Lovforslaget ble først lagt på is og senere trukket, men protestene har fortsatt.

Demonstrantene krever nå at Carrie Lam, som i 2017 ble valgt til territoriets regjeringssjef av en forsamling Kina har stor innflytelse over, må gå av.
(©NTB)

På forsiden nå