USAs EU-ambassadør nektes å stille til høring i Kongressen

Kongressen har bedt USAs ambassadør i EU, Gordon Sondland, om å stille til høring, men amerikansk UD nekter.

Saken oppdateres.

Sondland er en av flere tjenestemenn som Representantenes hus har innkalt til høring som et ledd i forsøket på å stille president Donald Trump for riksrett.

Sondland skal sammen med USAs tidligere spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker, ha vært involvert i Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden for korrupsjon.

Sentralt i Demokratenes forsøk på å stille Trump for riksrett, er en telefonsamtale han hadde med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli.

I løpet av denne samtalen skal Trump hele åtte ganger ha forsøkt å overtale Zelenskyj til å etterforske far og sønn Biden.

Utenriksminister Mike Pompeo anklager Kongressen for trakassering og nekter både Sondland, Volker og andre UD-ansatte å stille til høring.

Sondland sa seg i utgangspunktet villig til å forklare seg tirsdag, men opplyste samme dag via sin advokat at han fikk ordre fra eget departement om å holde seg borte.

– Sondland er dypt skuffet over at han ikke få vitne, sier advokaten Robert Luskin.

Donald Trump forsvarer beslutningen i en Twitter-melding.

– Han ville ha vitnet for en totalt kompromittert kengurudomstol, der Republikanerne er fratatt sine rettigheter, og sanne fakta ikke får komme fram i offentligheten, tvitrer Trump.

«Kangaroo court» betegner en domstol som ikke tar hensyn til vedtatte juridiske standarder.


(©NTB)

På forsiden nå