Verdensøkonomien lider under «synkronisert tilbakegang»

Nedbrytende handelskonflikter undergraver verdensøkonomien, fastslår den nye IMF-sjefen. Det ligger an til den laveste veksten på nesten ti år, spår hun.

Saken oppdateres.

– I 2019 forventer vi langsommere vekst i nesten 90 prosent av verden. Verdensøkonomien er nå i en synkronisert tilbakegang, sa Kristalina Georgieva i sin første tale som sjef for Det internasjonale pengefondet (IMF) tirsdag.

Hun ber land som Tyskland, Sør-Korea og Nederland om å øke den offentlige pengebruken for å stimulere til mer vekst.

Hun tar også til orde for høyere CO2-avgifter for å takle den andre utfordringen som verdensøkonomien står overfor: klimaendringene.

Nedjusterer veksten

Tidligere har IMF anslått at verdensøkonomien vil vokse med 3,2 prosent i år og 3,5 prosent i 2020.

Nå er det duket for av IMF nedjusterer anslagene, men disse vil først bli offentliggjort i forbindelse med at IMF publiserer en oppdatert rapport om verdensøkonomien, World Economic Outlook, den 15. oktober.

Ifølge Georgieva viser forskning at de pågående handelskonfliktene har omfattende konsekvenser. Den samlede effekten anslås å bli et tap på rundt 700 milliarder dollar innen neste år, eller rundt 0,8 prosent av verdens BNP. Det er langt høyere enn hva IMF tidligere har anslått i sine mest pessimistiske anslag.

– Som Sveits

– Det er et beløp som nærmer seg størrelsen på hele den sveitsiske økonomien, fastslo Georgieva i talen, som ble holdt i Washington tirsdag.

Den bulgarske økonomen tok i begynnelsen av måneden over ledelsen av IMF. Hun etterfølger franske Christine Lagarde, som nå har overtatt sjefsstolen i Den europeiske sentralbanken.

(©NTB)

På forsiden nå