Harde kamper ved syrisk grenseby

Tyrkiske regjeringsstyrker møter sterk motstand ved den syriske grensebyen Ras al-Ain, der kurdisk milits satte inn et større motangrep natt til tirsdag.

Saken oppdateres.

Syriske demokratiske styrker (SDF), som i praksis er hæren til den kurdiske administrasjonen nordøst i Syria og i hovedsak består av den kurdiske YPG-militsen, har bygd et nettverk av forsvarsanlegg rundt Ras al-Ain.

Tyrkia hevdet mandag å ha tatt kontroll over området, men tirsdag pågikk det fortsatt harde kamper rundt byen, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Ved hjelp av et nettverk av tunneler har SDF holdt forsyningslinjene åpne og skal ha lykkes med å stanse de tyrkiske styrkenes framrykking.

Kamper ved Manbij

– SDF innledet i løpet av natten et større motangrep mot tyrkiske styrker og deres syriske allierte nær Ras al-Ain, ifølge SOHR.

Det pågikk også harde kamper mellom kurdiske styrker og den tyrkiskstøttede FSA-militsen i Manbij-området lenger vest natt til tirsdag, ifølge SOHR.

Statlige syriske medier meldte mandag at syriske regjeringsstyrker hadde rykket inn i Manbij, etter at kurderne i Nord-Syria ba regimet i Damaskus om å komme dem til unnsetning.

Nær grensa

Syriske regjeringsstyrker befinner seg nå bare få kilometer fra grensa mot Tyrkia, men det har ennå ikke kommet meldinger om direkte trefninger mellom dem og tyrkiske regjeringsstyrker eller tyrkiskstøttet milits.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan krever at kurdiske styrker trekker seg ut av Manbij, som ligger rundt 30 kilometer fra grensa til Tyrkia.

Tyrkias mål er å opprette og vokte en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» langs hele grensa, der de på sikt akter å bosette millioner av syriske flyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia.

Tapstallene øker

Minst 70 sivile og 135 SDF-soldater er ifølge SOHR drept siden Tyrkia innledet sin militæroffensiv 9. oktober i forrige uke.

Minst 120 FSA-soldater og to tyrkiske regjeringssoldater skal også være drept i kampene, og i Tyrkia er minst 18 sivile drept i angrep over grensa.

Ifølge FN er 160.000 mennesker drevet på flukt fra kamphandlingene.

(©NTB)

På forsiden nå