Brexitavtale mellom EU og Storbritannia i boks

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kaller avtalen mellom EU og Storbritannia «rettferdig og balansert».

  Foto: Alastair Grant / AP / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Det var knyttet stor spenning til om prosessen kunne komme i havn før EU-toppmøtet tar til senere torsdag.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kaller avtalen mellom EU og Storbritannia «rettferdig og balansert».

– Hvor det er vilje, er det en avtale – og vi har en! Den er rettferdig og balansert for EU og Storbritannia og den bekrefter vår vilje til å finne løsninger. Jeg anbefaler at toppmøtet slutter seg til avtalen, skriver Juncker på Twitter.

– Vi har fått en flott ny avtale som tar tilbake kontrollen – nå burde parlamentet få brexit gjennomført lørdag, skriver Storbritannias statsminister Boris Johnson i en tweet.

EU-kommisjonen har publisert den nye brexitavtalen som er forhandlet fram med den britiske regjeringen.

De nye avtaletekstene ble lagt ut på forhandlingsdelegasjonens nettsider torsdag ettermiddag.

– Vi har nådd enighet med den britiske regjeringen om en velordnet uttreden av Storbritannia fra EU, og også om rammeverket for det framtidige forholdet, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier da han møtte pressen for å presentere innholdet i avtalen.

– Dette er resultatet av intenst arbeid, påpekte han og ba journalistene om unnskyldning for at de har måttet vente så lenge på konklusjonen.

Avtalen består av to tekster, en avtale om vilkårene for skilsmissen og en politisk erklæring om rammene for det framtidige forholdet.

EUs brexitforhandler Michel Barnier skulle holde pressekonferanse om saken klokken 11.45, men er noe forsinket. EU-president Donald Tusk har varslet pressekonferanse klokka 13.50.

Statsminister Boris Johnsons nordirske allierte i Det demokratiske unionistpartiet (DUP) var tidligere på dagen ute og varslet at de ikke kunne støtte det som lå på bordet.

På forsiden nå