Stoltenberg besøker Trump til uka

NATO-sjef Jens Stoltenberg skal torsdag besøke president Donald Trump i Washington, opplyser Det hvite hus.

Saken oppdateres.

På agendaen står samtaler om forsvarsalliansens innsats med å øke medlemslandenes forsvarsbudsjetter og bedre byrdefordelingen, heter det fra Washington lørdag.

Den amerikanske presidenten har lagt press på sine NATO-allierte for å få dem til å bidra med en større andel av alliansens forsvarskostnader.

Trump vil i møtene med Stoltenberg også ta opp viktigheten av å bevare fokus på antiterrorvirksomhet, beskyttelse av 5G-nettverk og å bygge opp forsvarsverket mot dataangrep, ifølge Det hvite hus.

Stoltenbergs besøk i Washington skjer en uke etter at The Economist publiserte et oppsiktsvekkende intervju med Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Det vi nå opplever, er at NATO-alliansen er hjernedød, sa Macron til det britiske nyhetsmagasinet.

Han insisterte på at Europa må begynne å tenke strategisk på seg selv som en geopolitisk makt for å ikke miste kontrollen over egen skjebne. USA viser tegn til å snu ryggen til Europa, mener Macron.

Samme dag tok Stoltenberg sammen med Tysklands statsminister Angela Merkel avstand fra Macrons påstand. Stoltenberg advarte mot ethvert forsøk på å skape avstand mellom Europa og USA.

– NATO er sterkt, og USA, Nord-Amerika og Europa, vi gjør mer sammen enn vi har gjort på et tiår, sa han.

– Det vil ikke bare kunne svekke alliansen, det transatlantiske båndet, det kan også splitte Europa. Så derfor må vi stå sammen, sa NATO-sjefen.

(©NTB)

På forsiden nå