Spania kritiserer Bolivias sikkerhetsstyrker

Spania kritiserer sikkerhetsstyrkenes rolle i president Evo Morales' avgang i Bolivia og mener at det er et gufs fra fortida.

Saken oppdateres.

– Denne intervensjonen tar oss tilbake til hendelser i Latin-Amerikas historie, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i Madrid.

Uttalelsen går ikke ytterligere i detalj, men oppfattes som en påminnelse om de mange militærkuppene som har funnet sted i latinamerikanske land opp gjennom historien.

20. oktober vant Evo Morales ifølge offisielle tall første runde i presidentvalget i Bolivia med 47 prosent av stemmene, mens utfordreren Carlos Mesa fikk 36,5 prosent.

Valgobservatører og opposisjonen hevder at det var mange uregelmessigheter ved valget, og det brøt ut massedemonstrasjoner. Morales utlyste først nyvalg, men kunngjorde at han gikk av da både hærsjefen og politisjefen gikk ut med støtte til demonstrantenes krav.

Flere latinamerikanske land med venstreorienterte regjeringer, blant dem Venezuela, Cuba og Nicaragua, hevder Morales ble utsatt for et statskupp, noe også Russland mener.

Bolivias tidligere kolonimakt Spania ber om at det snarest blir holdt nyvalg i landet og mener at det vil være den beste måten «å komme ut av den nåværende krisen på».

Spania ber også «alle aktører om å avstå fra voldsbruk» og «garantere for alle bolivianeres sikkerhet, inkludert tidligere president Morales, hans familie og medlemmer av hans administrasjon».

(©NTB)

På forsiden nå