Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund

Lungebetennelse er den dødeligste sykdommen for barn. Hvert 39. sekund dør et barn i «den glemte epidemien», ifølge helse- og barneorganisasjoner.

Saken oppdateres.

– Hver dag dør nesten 2.200 barn under fem år av lungebetennelse, sier Unicef-sjef Henrietta Fore i en felles uttalelse med Redd Barna i Storbritannia.

Hun peker på at sykdommen både kan behandles med billig antibiotika og forebygges med enkle vaksiner. I fjor døde likevel rundt 800.000 barn av lungebetennelse.

Det er nesten dobbelt så mange som døde på grunn av diaré (437.000) og nesten tre ganger så mange som døde av malaria (272.000).

Fem land står for mer en halvparten av barnedødsfallene som skyldes lungebetennelse: Nigeria, India, Pakistan, Kongo og Etiopia. Barn som har et svakt immunsystem eller som bor i områder med høy luftforurensing, er mest utsatt.

– En sterk global forpliktelse og økte investeringer er sterkt nødvendig for å bekjempe denne sykdommen. Dette er en glemt global epidemi og et symptom på forsømmelse og uforsvarlig ulikhet når det gjelder tilgang til helsetjenester, heter det i uttalelsen.

I januar skal det holdes en global konferanse i Spania om lungebetennelse hos barn.

(©NTB)

På forsiden nå