EU tar juridiske skritt mot Storbritannia

EU-kommisjonen innleder en juridisk prosess mot Storbritannia etter at landet ikke har utpekt noen ny kommisjonær for å representere landet.

Saken oppdateres.

Prosessen innledes etter at Boris Johnsons regjering informerte den nye EU-kommisjonen om at det ikke vil bli nominert en britisk kandidat før valget 12. desember.

EU-kommisjonen har sendt et formelt brev til britiske myndigheter og gitt London frist til fredag i neste uke til å «legge fram sitt syn».

Å sende brev er første skritt i en lang juridisk prosess, dersom EU-kommisjonen slår fast at et medlemsland har handlet i strid med EU-reglene. I den avsluttende fasen i en slik prosess kan EU-kommisjonen henvise saken til EUs høyeste domstol, som deretter kan ilegge medlemslandet en økonomisk straff.

Storbritannias beslutning kan bety at EU-kommisjonens påtroppende president Ursula von der Leyen og hennes nye kommisjon forsinkes ytterligere før den er på plass.

EU-kommisjonen har imidlertid begynt å lete etter juridiske løsninger som lar Von der Leyen og hennes påtroppende kommisjon starte sitt arbeid 1. desember. Kommisjonen skulle ha vært på plass 1. november, men utnevningen av tre av kommissærene skapte forsinkelser.

(©NTB)

På forsiden nå