Flere pågrepet under demonstrasjoner i Iran

Over 40 personer er pågrepet etter sammenstøt med politiet som følge av økte bensinpriser i Iran. En politimann er skutt og drept, ifølge statlige medier.

Saken oppdateres.

Den iranske politimannen ble skutt lørdag og døde søndag av skadene.

Han ble skutt i sammenstøt med demonstranter som forsøkte å innta en politistasjon i byen Kermanshah, sier politisjefen i provinsen, Ali Akbar Javidan, til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Tilgangen til internett har siden lørdag kveld vært begrenset flere steder i Iran. Det er Irans sikkerhetsråd som har besluttet å begrense nettilgangen etter anklager på statlig TV om at «fiendtlige medier» prøvde å overdrive omfanget av demonstrasjonene.

Det har brutt ut en rekke demonstrasjoner i Iran etter at myndighetene uventet økte bensinprisene med 50 prosent og innførte rasjonering på bensin.

Spesialmøte søndag

Irans nasjonalforsamling holder søndag et spesialmøte for å diskutere demonstrasjonene, men trolig vil myndighetene holde fast på de økte bensinprisene, ifølge flere medier.

Irans øverste leder Ali Khamenei forsvarer beslutningen om å øke prisene og advarer samtidig mot hærverk.

– Enkelte vil definitivt bli opprørte over denne avgjørelsen. Men å utføre skadeverk og sette fyr på bygninger er ikke noe normale mennesker gjør, men forbrytere, sa han i en TV-sendt tale.

Flere pågrepet

40 personer i byen Yazd ble pågrepet etter sammenstøt med politiet, ifølge nyhetsbyrået ISNA. De opplyser ikke om når pågripelsene fant sted, men skriver at det har skjedd nylig.

Statsadvokat Mohammad Hadadzadeh i Yazd kaller de pågrepne vandaler. De fleste var ikke lokale innbyggere, ifølge han.

Demonstrasjonene har vært spesielt kraftige i byen Sirjan, hvor en person ble drept. Flere har også blitt skadd siden demonstrasjonene startet i en rekke iranske byer fredag.

Protester i flere byer

I Teheran søndag blokkerte demonstranter veiene. Demonstranter samlet seg også i Shiraz og Isfahan.

Talsperson for politiet Ahmad Nourian har advart om at sikkerhetsstyrkene «ikke vil nøle med å konfrontere dem som bryter freden».

Planen er at pengene fra de økte bensinprisene skal gå til økonomisk hjelp til innbyggere som trenger det, ifølge myndighetene.(©NTB)

På forsiden nå