CDU-leder stiller ultimatum til partifeller

Lederen for det tyske regjeringspartiet CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, utfordrer kritikere i eget parti og ber dem enten støtte henne eller sparke henne.

Saken oppdateres.

Under en tale på partiets landsmøte i Leipzig fredag, ba Kramp-Karrenbauer delegatene ta et klart valg. Enten må de støtte opp om hennes kursvalg eller de må stemme henne ned som leder.

– La oss avslutte det i dag. Her og nå og i dag, sa partilederen, som for bare ett år siden overtok vervet etter statsminister Angela Merkel.

– Mangler retning

Det to dager lange landsmøtet i Det kristendemokratiske partiet (CDU) var på forhånd ventet å bli en turbulent affære for Kramp-Karrenbauer. Mange av hennes mer høyreorienterte partifeller hadde på forhånd kritisert henne for å være for vag og retningsløs.

– Jeg kjenner ikke mange som er overbevist om Kramp-Karrenbauers lederstil, sier CDU-politikeren Hans-Jörn Arp til nyhetsbyrået DPA.

Siden Kramp-Karrenbauer avløste Merkel som partileder, har CDU tapt stemmer til De grønne og høyrenasjonalistene i Alternativ für Deutschland i delstatsvalget i Thüringen.

I april ble dessuten Kramp-Karrenbauer sterkt kritisert for en malplassert vits om toaletter til transkjønnede.

Utfordres av tidligere rival

Enkelte politikere i CDU har i forkant av landsmøtet tatt til orde for at det trengs nye hoder i partiledelsen. Et alternativ er advokaten Friedrich Merz, som tapte fjorårets lederkamp. Han står lenger til høyre enn den nåværende lederen.

Merz har de siste ukene trappet opp kritikken av Merkels samlingsregjering, der også sosialdemokratiske SDF og CDUs bayerske søsterparti CSU deltar.

Til tross for kritikken er det ikke ventet at Kramp-Karrenbauer vil bli presset til å gå av nå, men flere partimedlemmer ønsker å påvirke partiets retning.

– CDU har ingen antenner ute og ingen dagsorden for de store spørsmålene i vår tid, sier CDUs parlamentariske leder i delstatsforsamlingen i Baden-Württemberg, Wolfgang Reinhardt.


(©NTB)

På forsiden nå