Mahdis avgang godkjent av Iraks nasjonalforsamling

Nasjonalforsamlingen i Irak har godkjent statsminister Adel Abdul-Mahdis avgang etter at han fredag sa at han vil trekke seg som følge av to måneder med protester og opptøyer.

Saken oppdateres.

Nasjonalforsamlingens leder sa søndag at han nå skal be president Barham Saleh om å utpeke ny statsminister.

Nasjonalforsamlingens beslutning kom etter at landets sjialeder Ali al-Sistani i en preken fredag oppfordret de folkevalgte til å gripe inn for å hindre ytterligere blodsutgytelse. Senere samme dag sa Mahdi i en fjernsynssendt uttalelse at han ville levere regjeringens avskjedssøknad til nasjonalforsamlingen.

Demonstrasjonene og opptøyene i Irak har pågått siden 1. oktober. Minst 400 demonstranter er blitt drept i demonstrasjonene, ifølge nyhetsbyrået AP. Over 17.000 skal ha blitt skadd.

Demonstrasjonene er rettet mot vanstyre, korrupsjon og høy arbeidsledighet og er den hittil største utfordringen statsminister Adel Abdul-Mahdi og hans knapt ett år gamle regjering har stått overfor.

Politiinspektør dømt til døden

Søndag dømte domstolen i Kut en politiinspektør til døden ved henging etter å ha kjent ham skyldig i drap på sju demonstranter. En politiførstebetjent ble dømt til sju års fengsel for sin rolle i drapene som fant sted 2. november.

Dommene søndag er de første til nå som er knyttet til de to månedene med demonstrasjoner og opptøyer.

Demonstrant skutt

Samtidig fortsatte demonstrasjonene søndag. I Bagdad ble en demonstrant skutt og drept og ti såret da sikkerhetsstyrker brukte skarpe skudd for å hindre en folkemengde fra å bryte seg gjennom sperringer over ei bru som leder til nasjonalforsamlingen og regjeringsbygninger, ifølge sikkerhets- og helsepersonell.

I det sørlige Irak fortsatte også demonstrasjonene søndag. I den oljerike havnebyen Basra gikk elever og lærere ut i gatene i morgentimene, iført svarte klær for å sørge demonstranter som er blitt drept i provinsene Najaf og Dhi Qar de siste dagene.

På forsiden nå