Maltas statsminister bøyer seg for presset og varsler sin avgang

Maltas statsminister Joseph Muscat sier at han trekker seg så snart hans etterfølger er valgt. Denne prosessen starter 12. januar

Saken oppdateres.

Det sier Muscat i en TV-sendt tale søndag kveld. Arbeiderpartiet kom til makten i 2013, og etter noen gode år med sosial og økonomisk framgang, surnet det i 2016 med korrupsjonsanklager og offentliggjøring av Panama-dokumentene.

Krise

Muscats arbeiderparti, Partit Laburista, hadde innkalt til hastemøte, og der fikk statsministeren enstemmig støtte til å velge hva han vil gjøre.

Møtet fant sted samtidig som tusener demonstrerte i hovedstaden Valletta med krav om at Muscat må trekke seg.

Under et halvt døgn tidligere opplyste kilder i partiet til DPA og AFP at partilederen og statsministeren vil gå av 18. januar, når det skal holdes nytt partiledervalg i Partit Laburista.

Demonstrasjonene fortsetter

Flere av de fremmøtte under demonstrasjonen var høylytte og kompromissløse i sine krav til Muscat. Han fikk klar beskjed fra folkemassen om at nå var det nok, og at han sto først i køen av dem som måtte trekke seg.

En populær nyhetsspaltist, Ranier Fsadni, holdt appell og sa at «Malta drukner i gjørme», og at Muscat har mistet all troverdighet.

16 år gamle Eve Borg Bonello anklagde Muscat og hans «korrupte gjeng» for å ha «drept Caruana fordi hun hadde rett».

– Hvor lenge skal du gjemme vekk armene når vi vet at hendene dine er dekket av blod? sa hun.

Korrupsjonsanklager

Etterforskningen tok en ny vending i forrige uke da den mektige forretningsmannen Yorgen Fenech ble pågrepet.

Han ble lørdag siktet for medvirkning til drap. I fjor ble Fenech avslørt som eieren av et mystisk Dubai-registrert selskap med navnet 17 Black.

Bare måneder før Galizia ble drept av en bilbombe i 2017, skrev hun om 17 Black, og hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.


(©NTB)

På forsiden nå