Saudi-Arabia overtar G20-presidentskapet

Kvinner, unge, miljø og teknologi skal prioriteres når Saudi-Arabia nå overtar presidentskapet for G20, opplyser landets myndigheter.

Saken oppdateres.

Det oljerike landet overtar det ettårige presidentskapet etter Japan. I tiden fram til neste G20-toppmøte, som skal holdes i Riyadh 21. og 22. november neste år, følger kongedømmet slagordet «Virkeliggjøring av muligheter for alle i det 21. århundre».

Saudi-Arabia skal spille en viktig rolle ved å dele sitt perspektiv på Midtøsten og Nord-Afrika-regionen, slår landets mektige kronprins Mohammed bin Salman overfor det statlige nyhetsbyrået SPA søndag.

– Vi mener at dette vil bli en unik mulighet til å skape overensstemmelse på internasjonale saker idet vi ønsker verden velkommen til kongedømmet, sier han.

Saudi-Arabias menneskerettighetspolitikk har fått mye kritikk etter parteringsdrapet på journalisten Jamal Khashoggi inne på landets konsulat i Istanbul i oktober 2018, og etter at myndighetene har fortsatt å slå ned på aktivister som kjemper for blant annet kvinners rettigheter i det konservative landet.

Amnesty International oppfordrer G20-medlemmene til «å presse saudiarabiske myndigheter til å forplikte seg til å avslutte mønsteret med sjokkerende brudd på menneskerettighetene».

– G20-lederne kan ikke fortsette å ignorere kongedømmets forferdelige menneskerettighetsrulleblad til fordel for lukrative forretningsavtaler, uttaler Amnesty.

G20 er et økonomisk samarbeidsforum som omfatter 19 land samt EU.

(©NTB)

På forsiden nå