Amnesty: Over 300 drept i Iran i november

Amnesty International hevder minst 304 mennesker ble drept og tusenvis skadd mellom 15. og 18. november da iranske myndigheter slo ned på protestene i landet.

Saken oppdateres.

Tallene er hentet fra en rapport som menneskerettsgruppen publiserer mandag. Amnesty International hevder også at iranske myndigheter utførte ondsinnede angrep for å skremme folk fra å fortelle om hva som skjedde.

– Øyevitner forteller at iranske myndigheter drepte hundrevis av personer som deltok i de landsomfattende demonstrasjonene, for deretter å slå hardt ned på tegn til opprør, sier forskningsdirektør Philip Luther i Amnesty i Midtøsten og Nord-Afrika.

Protestene brøt ut i flere store byer i november, kort tid etter at regjeringen varslet en økning på 50 prosent i bensinprisene.

På grunn av protestene innskrenket myndighetene tilgangen til internett i en uke, og det kom derfor begrenset med informasjon ut av landet.

Amnesty sier verifiserte bilder, støttet av øyevitneskildringer, viser iranske soldater som skyter mot uvæpnede demonstranter som ikke utgjorde noen fare. Ifølge FN skal minst tolv barn være blant de drepte.

Amnesty og FN rapporterte tidligere denne måneden at dødstallet var 208. Det amerikanske utenriksdepartementet mener tallet kan være så høyt som 1.000.

(©NTB)

På forsiden nå