Måling: Verden stoler ikke på Trump

USAs president Donald Trump har ikke greid å overbevise verden om sin egen storhet, viser en meningsmåling gjort i 33 land.

President Donald Trump speaks during a meeting with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis in the Oval Office of the White House, Tuesday, Jan. 7, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)  Foto: Alex Brandon

Saken oppdateres.

Tre år etter at Trump flyttet inn i Det hvite hus, er omverdenen fortsatt skeptisk til den amerikanske presidenten.

64 prosent sier at de ikke har tillit til at Trump fatter riktige utenrikspolitiske beslutninger, viser en måling som er foretatt av Pew Research Center.

29 prosent av de 37 000 som er spurt, gir uttrykk for tillit til den amerikanske presidenten.

Målingen ble foretatt i tidsrommet mai til oktober i fjor, før den siste tilspissingen i forholdet mellom USA og Iran.

Europeisk skepsis

Mistilliten til Trump er størst i Europa, der rundt tre av fire i land som Tyskland, Sverige, Finland, Spania og Nederland er skeptiske til hans evner og vilje til å fatte riktige beslutninger.

I sju av de 33 landene som er med i undersøkelsen, nyter han imidlertid omtrent like stor tillit som mistillit. Støtten er størst i Israel der rundt 70 prosent av de spurte snakker varmt om ham.

På spørsmål om hvordan de ser på USA svarer 54 prosent av de spurte at de ser på landet med positive øyne, mens 38 prosent svarer motsatt.

De positive holdningen til USA er størst i Polen (79 prosent), Litauen (70 prosent) og Ungarn (66 prosent), mens skepsisen er stor i vesteuropeiske land som Nederland (56 prosent), Sverige (45 prosent) og Tyskland (39 prosent).

Merkel på topp

Pew Research Center har også spurt hvordan folk ser på fire andre statsoverhoder, og blant dem kommer Tysklands statsminister Angela Merkel best ut. 46 prosent har tillit til hennes utenrikspolitikk, mens 29 prosent er skeptiske.

41 prosent har tillit til at Frankrikes president Emmanuel Macron fører en riktig utenrikspolitikk, mens 36 prosent er uenig.

33 prosent stoler på Russlands president Vladimir Putin i utenrikspolitikken, mens 64 prosent ikke gjør det.

28 prosent tror Kinas president Xi Jinping fører en god utenrikspolitikk, mens 43 prosent mener det motsatte.

På forsiden nå