Zarif og Johnson viste Omans avdøde sultan den siste ære

En rekke ledere ankom søndag Omans hovedstad Muscat for å vise landets mangeårige sultan den siste ære og hilse på etterkommeren.

Saken oppdateres.

Sultan Qaboos bin Said al-Said døde fredag, 79 år gammel, etter å ha vært enehersker i Oman siden 1970. Få timer senere ble fetteren Haitham bin Tariq al-Said utropt som etterfølger.

Blant dem som søndag møtte opp i Alam-palasset i Muscat for å kondolere og hilse på den nye sultanen, var britenes prins Charles og statsminister Boris Johnson.

Zarif og Sarkozy

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif var også på plass, og det samme var Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy og Tunisias president Kais Saied.

Jemens president Abedrabbo Mansour Hadi, Qatars emir Tamim bin Hamad Al-Thani, Kuwaits emir Sabah al-Ahmad al-Sabah, og kronprins Mohammed bin Zayed fra De forente arabiske emirater møtte også opp.

Oman har med sine 4,5 millioner innbyggere vært regnet som en fredelig oase i et urolig nabolag, grensende til Jemen, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, og med Iran på den andre sida av Omanbukta.

Viktig mekler

Sultan Qaboos har stått på god fot med dem alle, også med Israel, USA, Russland og andre mektige aktører.

Dette gjorde sultanen til en viktig mekler, blant annet i forhandlingene som ledet fra til atomavtalen med Iran.

– Vi setter stor pris på hans langvarige innsats for å fremme fred og forsoning i regionen, tvitret utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da nyheten om dødsfallet ble kjent lørdag.(©NTB)

På forsiden nå