Anklager om urent spill i riksrettssaken mot Trump

Demokratene i Kongressen anklager Republikanerne for forsøk på å manipulere riksrettssaken mot president Donald Trump, som åpnet tirsdag.

Medlemmene av Senatet ble i forrige uke tatt i ed av høyesterettsjustitiarius John Roberts, etter at riksrettstiltalen mot Donald Trump var lest opp.  Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Riksrettssaken åpnet med en debatt om hvordan saken skal føres, hvor mye tid som skal settes av og hvilke vitner som skal kunne innkalles.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, vil ha høyt tempo og har foreslått at partene får 24 timer hver, fordelt over tre dager, til å framføre sine argumenter.

Deretter vil McConnell gi senatorene 16 timer til å fremme skriftlige spørsmål til partene.

Rigget rettssak

Demokratene, med aktor Adam Schiff i spissen, reagerer kraftig på forslaget og anklager republikanerne for urent spill og forsøk på manipulasjon.

Schiff understreket i sitt åpningsinnlegg at tidsrammen vil begrense muligheten til å føre vitner og legge fram dokumenter.

– En slik prosess vil hindre at det amerikanske folk får se bevisene, sa han.

Lederen for det demokratiske mindretallet i Senatet, Chuck Schumer, betegnet McConnells forslag til regler for gjennomføring av riksrettssaken som skammelig.

Vedtas

Tross Demokratenes protester, vil McConnells forslag til kjøreregler og tidsramme antakeligvis bli vedtatt av det republikanske flertallet i Senatet.

Schiff vil i så fall legge fram anklagene mot presidenten onsdag, men det ventes ikke at disse vil inneholde noe nytt ut over det som alt er kjent i det 111 sider lange dokumentet som ble lagt fram i forrige uke og som oppsummerer etterforskningen.

Dokumentet konkluderer med at det er overveldende beviser for at Trump har gjort seg skyldig i maktmisbruk og for å ha forsøkt å hindre Kongressens etterforskning av dette.

Presset Ukraina

Kjernen i tiltalen er at Trump ved å holde tilbake militærhjelp til Ukraina forsøkte å presse landet til å innlede en etterforskning som ville involvert USAs tidligere visepresident Joe Biden.

Demokratene mener dette i realiteten var et forsøk på å få Ukraina til å påvirke presidentvalget i USA senere i år, der Biden håper å bli Trumps motkandidat.

For at Trump skal bli dømt og avsatt, trengs det to tredels flertall i Senatet. Det innebærer at et betydelig antall republikanere vender ham ryggen, noe som regnes som lite sannsynlig.

Republikanerne håper riksrettssaken vil være over når Trump skal holde sin tale om rikets tilstand 4. februar.

På forsiden nå