Monty Pythons Terry Jones er død

Monty Python-medlem Terry Jones er død, 77 år gammel.

Terry Jones er død.  Foto: Ap/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Jones døde tirsdag kveld etter lang tids sykdom, opplyser familien hans. Den britiske komikeren og regissøren led av en sjelden form for demens.

– Vi har mistet en snill, morsom, varm, kreativ og virkelig kjærlig mann. Hans kompromissløse individualitet, ustoppelige intellekt og usedvanlige humor har gitt utallige millioner mennesker glede gjennom seks tiår, heter det i en uttalelse fra familien, ifølge BBC.

Absurd humor

Jones var en av hovedmennene bak BBC-programmet Monty Python's Flying Circus på slutten av 1960- og begynnelsen av 70-tallet. De andre medlemmene av komikergruppen var John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman og Terry Gilliam.

Gruppens absurde humor fikk svært stor påvirkning på komedie og satire både i Storbritannia og mange andre land.

Filmregissør

I tillegg til BBC-programmene lagde Monty Python flere filmer. Jones regisserte både «Life of Brian», «The Meaning of Life» og «Monty Python and the Holy Grail». Gilliam var medregissør på sistnevnte.

En av Jones' mange roller var som Brians mor i «Life of Brian». Han spilte ofte kvinner, gjerne med karakteristiske, kraftige og til dels skjærende stemmer.

Michael Palin beskriver Jones som en av de morsomste skribentene og skuespillerne i sin generasjon.

På forsiden nå