President Donald Trump frikjent av Senatet i riksrettssaken

President Donald Trump ble som ventet frikjent på begge tiltalepunkter i riksrettssaken i USA. Han var anklaget for maktmisbruk og for å ha hindret Kongressen.

President Donald Trump.  Foto: Leah Millis, Reuters/NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Dermed er riksrettssaken mot Trump over. I sin første offentlige ytring etter frikjennelsen, tvitret Trump en video, med «I Dovregubbens hall» av Edvard Grieg som lydspor, der han antyder at han vil sitte som president for alltid.

Det ventes at Trump vil uttale seg ytterligere om frikjennelsen torsdag.

Trump er den tredje presidenten i amerikansk historie som er blitt frikjent etter en riksrettssak.

Frikjent med god margin

Senatet stemte først over det første tiltalepunktet om maktmisbruk, der avstemmingen endte 52 for å frikjenne og 48 mot frikjenning. På det andre tiltalepunktet, om hvorvidt Trump har hindret Kongressens arbeid, endte avstemningen med at 53 senatorer mente han ikke var skyldig i dette, mens 47 senatorer stemte skyldig.


Fakta om riksrettssaken mot Trump

* Et flertall i Representantenes hus vedtok i desember å stille president Donald Trump for riksrett.

* De to tiltalepunktene dreier seg om maktmisbruk og forsøk på å hindre Kongressens arbeid.

* Bakgrunnen for saken er at Trump anklages for å ha forsøkt å presse Ukraina til å starte en etterforskning som ville involvert Joe Biden, som forsøker å bli Demokratenes kandidat i presidentvalget til høsten.

* 5. februar ble Trump som ventet frikjent i Senatet, hvor Det republikanske partiet har flertall.

* 52 senatorer stemte for å frikjenne Trump for maktmisbruk, mens 48 stemte mot. 53 stemte for å frikjenne presidenten for å ha hindret Kongressens arbeid, mens 47 stemte mot.


Den republikanske senatoren og tidligere presidentkandidaten Mitt Romney stemte for å felle Trump på det første tiltalepunktet om maktmisbruk, men ikke på det andre punktet om hindring av Kongressens arbeid. Han var den eneste republikaneren som ikke stemte i tråd med eget parti.

To tredels flertall blant de 100 senatorene var nødvendig for å dømme presidenten. Republikanerne har flertall i Senatet.

Forrådt

Trump var anklaget for å ha presset Ukraina til å etterforske hans politiske rival, Joe Biden, ved å holde tilbake militære midler.

Tidligere presidentkandidat og demokrat Hillary Clinton, som Trump slo i valget i 2016, er ikke fornøyd etter frikjennelsen. Hun mener republikanerne har forrådt alle amerikanere.

– Vi er på vei inn i farlig landskap for demokratiet vårt, skriver Clinton på Twitter.

I desember vedtok et flertall i Representantenes hus å stille Trump for riksrett, men nå er han altså frikjent i Senatet..

På forsiden nå