FN-representant: Våpenembargoen i Libya er en vits

FN-utsending kaller våpenembargoen i Libya for en vits. Den blir brutt både på land, til sjøs og i luften, fastslår hun.

Saken oppdateres.

Forbudet mot å sende våpen til Libya har liten verdi så lenge embargoen ikke blir overvåket og ingen blir straffet for å bryte den, framholdt FNs viserepresentant til Libya, Stephanie Williams, på en pressekonferanse etter Libya-møtet i München søndag.

– Våpenembargoen er blitt en vits. Vi må virkelig gjøre mer her, sa hun ifølge nyhetsbyrået Reuters, og la til at det nordafrikanske landet nå er oversvømt av avanserte våpen.

Flere land som har valgt side i krigen i Libya, har ifølge FN gjentatte ganger brutt våpenembargoen. FN har tidligere pekt på De forente arabiske emirater, Egypt og Tyrkia.

Etter den internasjonale Libya-konferansen i Berlin 19. januar, der statsminister Angela Merkel sa at det var enighet om ikke å selge våpen til partene i Libya, økte bruddene. FN har fordømt dem, men uten å nevne hvilke land det gjelder.

Ifølge Williams henger også våpenhvilen i Libya i en tynn tråd. Siden den kom på plass i januar, er den blitt brutt over 150 ganger.

– Det er det libyske folket som fortsatt lider mest. Den økonomiske situasjonen blir stadig dårligere, og oljeblokaden forverrer den, sier Williams.

(©NTB)

På forsiden nå