Italienere på reise møtt med frykt og fordommer

Det store virusutbruddet i Italia har ført til at italienere blir møtt med stor skepsis i andre land. Også det første smittetilfellet i Hellas kom fra Italia.

Saken oppdateres.

Rundt 40 italienske turister fikk valget mellom hjemsendelse eller 14 dager i karantene da de denne uken ankom Mauritius i Det indiske hav. Alle kom fra de italienske regionene Lombardia og Veneto. De andre passasjerene kunne begynne ferien som normalt. De fra Nord-Italia ble satt på et fly hjem, skriver avisen Corriere della Sera.

Nord-Italia er så langt rammet av det største virusutbruddet i Europa, og personer som har oppholdt seg i regionen, har spredt det nye koronaviruset til flere andre land.

Blant de smittede i Italia er også en norsk student, som nå er isolert på et sykehus i Firenze med milde symptomer.

Første tilfelle i Hellas

Onsdag måtte også greske myndigheter konstatere at landet har registrert sitt første tilfelle av covid-19-viruset. Kvinnen hadde vært i Nord-Italia og befinner seg nå i isolasjon på et sykehus i Thessaloniki.

Viruset, som først ble påvist i Kina, har så langt tatt livet av tolv personer i Italia, mens antall smittede har steget til 374.

Også smitteutbruddet på den spanske øya Tenerife har sitt opphav i Italia. Totalt er fire personer bekreftet smittet på et hotell på den spanske øya, alle italienere, og tirsdag ble et stort antall gjester og ansatte satt i karantene.

– Ingen panikk

Samtidig forsøker EU å dempe folks frykt for å bli smittet.

– Utbruddet av det nye koronaviruset i Europa er bekymringsfullt, men det er ingen grunn til panikk, slo EUs helsekommissær Stella Kyriakides fast etter et møte med Italias helseminister Roberto Speranza i Roma onsdag.

– Vi må også være årvåkne når det gjelder feilinformasjon og desinformasjon, i tillegg til uttalelser som nører opp under fremmedfrykt, villeder innbyggerne og setter spørsmålstegn ved myndighetenes arbeid, la hun til.

Positiv utvikling i Kina

For første gang blir det rapportert om færre nye tilfeller av covid-19-viruset i Kina enn i resten av verden, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

– I går gikk antallet nye tilfeller rapportert utenfor Kina forbi antallet nye tilfeller i Kina for første gang, sa WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus da han snakket til diplomater i Genève i Sveits onsdag.

Antallet nye tilfeller i Kina tirsdag var 411, mens antallet i resten av verden var 427, ifølge WHO. Det markerer et skifte i spredningen av koronaviruset.

Så langt er antallet smittede i Kina over 78.000, og over 2.600 er døde. I resten av verden er tallet nesten 3.000 smittede og over 30 er døde.

Mange i Sør-Korea

Sør-Korea er spesielt hardt rammet. Der har antall smittede steget til 1.261, ifølge myndighetene i landet. De fleste av de nye tilfellene er i byen Daegu sørøst i landet.

I alt elleve personer har så langt mistet livet av viruset i Sør-Korea

Blant dem som nylig er registrert smittet, er en amerikansk soldat. Han er stasjonert i Camp Caroll nær Daegu.

I en melding fra det amerikanske forsvaret heter det at den 23 år gamle soldaten oppholder seg i karantene i sitt hjem utenfor baseområdet. Soldaten besøkte tidligere i uka Camp Walker, som er i Daegu.

Det er nå også registrert smitte i Brasil, det første tilfellet i Latin-Amerika.


(©NTB)

På forsiden nå