Italia lemper på koronatiltak 4. mai

Italia er klar til å lempe på en rekke koronarestriksjoner fra og med 4. mai, opplyser statsminister Giuseppe Conte.

Saken oppdateres.

I en kunngjøring i Roma presenterte statsministeren søndag deler av regjeringens plan for en gradvis gjenåpning av samfunnet etter ukevis med strenge smitteverntiltak.

Conte forsikret italienerne om at de fra 4. mai igjen kan få besøke familie og ta seg en tur i parken, men kun om man bruker beskyttelsesmasker og fortsetter å holde trygg avstand til andre.

I tillegg lovet statsministeren å gjenåpne skolene i september, men understreket at det å få barn og unge tilbake på skolebenken er vanskelig, fordi mange lærere er eldre og i risikosonen for koronaviruset.

Ifølge Conte vil det derfor være svært risikabelt å åpne tidligere.

Forretninger først

Contes regjering vil la utvalgte selskaper gjenoppta forretningene allerede mandag.

Fra 4. mai kan restauranter tilby henting og levering av mat, og butikker som driver engroshandel får åpne igjen.

Alle andre butikker må vente tre uker, sammen med Italias mange museer. Restaurantene får ta imot besøkende 1. juni, og samme dag får frisørsalongene åpne på ny.

Ansvar hos folket

Italia er på vei inn i en tid med «ansvar og sameksistens med viruset», sa Conte i den TV-sendte kunngjøringen.

– Om du elsker Italia, hold avstand til andre, var den klare beskjeden.

For å gjøre masker lett tilgjengelig, vil regjeringen innføre prisgrense på maskene på 50 eurocent, tilsvarende 5,75 kroner.

Contes kunngjøring kom etter en helg fylt av samtaler med ledere fra landets regioner og næringsliv om hvordan Italia og landets 60 millioner innbyggere skal komme seg på fote igjen etter en svært traumatisk periode siden portforbudet ble innført 9. mars.

Italia har med drøyt 26.000 koronarelaterte dødsfall i Europa, og nesten 200.000 smittetilfeller er blitt registrert. Kun USA har flere dødsfall.(©NTB)

På forsiden nå