Kosovo opphever forbudet mot import fra Serbia

Kosovos nye regjering opphever forbudet mot å importere varer fra Serbia. Det kan føre til en ny dialog mellom de to nabolandene.

Saken oppdateres.

– Vi har tatt en viktig avgjørelse om å fjerne hindringene og jobbe for en dialog, sier Kosovos nye statsminister Avdullah Hoti til journalister etter et regjeringsmøte lørdag.

Hans forgjenger Albin Kurti gikk til handelskrig med Serbia, på tross av press fra USA og EU om å la være. Serbia har lenge sagt at det er uaktuelt å gjenoppta EU-støttede forhandlinger med Kosovo så lenge sanksjonene ikke fjernes.

1. april fjernet Kurti toll på 100 prosent på serbiske varer, før han innførte forbud mot all import fra nabolandet som var stemplet med «for Republikken Kosovo»

Det er dette forbudet Hoti nå har skrotet, bare tre dager etter at hans regjering ble innsatt. Men statsministeren understreker at det kan innføres igjen hvis ikke Serbia endrer sin holdning til Kosovo og avslutter sin kampanje om å redusere antallet land som anerkjenner Kosovo som en stat.

Regjeringen i Beograd anerkjenner ikke Kosovo som et selvstendig land ettersom området tidligere var en del av Serbia.

Handelsrestriksjonene har vært på plass i ulike former siden de ble innført av Kosovo i november 2018. De var en straff for at Serbia ikke ville anerkjenne Kosovo.

Serbias president Aleksandar Vucic ønsker lørdagens beslutning fra Pristina velkommen og sier han venter besøk fra både USAs og EUs utsendinger senere i sommer.

(©NTB)

På forsiden nå