Fransk BNP raste med nesten 14 prosent i andre kvartal

Frankrikes bruttonasjonalprodukt har krympet med 13,8 prosent i andre kvartal sammenlignet med årets tre første måneder.

Saken oppdateres.

Fallet i april, mai og juni er det største som noensinne er registrert fra ett kvartal til et annet i landet og langt verre enn hva analytikere hadde forventet.

Det er knyttet til nedstengningen av all ikke-nødvendig økonomisk virksomhet fra midten av mars til begynnelsen av mai, opplyser Frankrikes statistiske byrå (INSEE), som la fram tallene fredag. Nedstengningen ble gjort for å bremse spredningen av koronaviruset, som så langt har ført til over 30.000 dødsfall i Frankrike.

Nedgang før pandemien

Landet opplevde allerede før koronapandemien økonomisk nedgang, og reviderte tall viser at nedgangen i første kvartal var på hele 5,9 prosent. I siste kvartal i fjor var nedgangen på 0,2 prosent.

Landet er nå inne i en resesjon som er blitt kraftig forsterket av koronapandemien. BNP har krympet med hele 19 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge INSEE.

Samtidig har fransk eksport falt med 25,5 prosent i andre kvartal, mens husholdningenes forbruk ble redusert med 11 prosent.

Også importen er hardt rammet. Den ble redusert med 17,3 prosent sammenlignet med årets første kvartal.

Tyskland og USA

De franske tallene ble lagt fram dagen etter at Tyskland og USA la fram tall som viste rekordhøye reduksjoner i den økonomiske aktiviteten.

I Tyskland har BNP krympet med 10,1 prosent i andre kvartal sammenlignet med første kvartal, mens USA noterte en reduksjon på hele 9,5 prosent.

(©NTB)

På forsiden nå