Færre arbeidsledige i USA

Det ble skapt 1,8 millioner nye arbeidsplasser i USA i juli, og den offisielle ledigheten falt fra 11,1 til 10,2 prosent, viser tall fra myndighetene.

Saken oppdateres.

Økningen i sysselsettingen var langt svakere enn i mai og juni, da det ble skapt henholdsvis 2,7 og 4,8 millioner nye arbeidsplasser.

Arbeidsdepartementet understreker også at uklarheter om registrering av ledige gjør at den reelle ledigheten kan være 11,2 prosent.

Selv om 9,3 millioner har fått jobb de siste tre månedene, utgjør dette fortsatt bare 42 prosent av de 22 millioner som har mistet jobben som et resultat av koronapandemien, viser tallene fra arbeidsdepartementet.

Den offisielle arbeidsledigheten er også høyere enn det den var på høyden av den økonomiske krisen i 2008–2009.

Tvungen deltid

1,3 millioner permitterte fikk i juli vende tilbake til arbeidet, men samtidig var det 3 millioner andre som mistet jobben permanent, viser statistikken.

8,4 millioner arbeidere var også tvunget til å jobbe deltid og motta redusert lønn.

Den offisielle ledigheten blant afroamerikanere er fortsatt langt høyere enn for hvite amerikanere, 14,6 prosent mot 9,2 prosent.

Hardt rammet

USA er hardt rammet av koronapandemien, med over 5 millioner smittede og nesten 163.000 dødsfall.

Folkerike delstater som Texas, Florida og California har de siste ukene opplevd en smitteoppblomstring, og stadig flere blir også smittet på den amerikanske landsbygda.

USAs sliter også tungt økonomisk, og i siste kvartal krympet bruttonasjonalproduktet med 9,5 prosent. Dersom den utviklingen fortsetter, tilsier det en årlig nedgang på hele 32,9 prosent.

(©NTB)

På forsiden nå