Orkanen Sally har nådd kysten av USA - og enda en orkan er på vei

Orkanen Sally har styrket seg og har nå slått inn over kysten av det sørlige USA. Kraftig regn har ført til flom flere steder.

Dette satellittbildet fra tirsdag viser orkanen Sally som beveger seg mot sørkysten av USA fra Mexicogulfen.  Foto: NOAA via AP/NTB

Saken oppdateres.

I morgentimene onsdag ble Sally oppgradert til en såkalt kategori 2-orkan.

I 12-tiden norsk tid slo orkanen inn over kysten av Alabama med en vindstyrke på opp mot 47 sekundmeter, ifølge USAs nasjonale orkansenter (NHC).

Guvernøren i Alabama, Kay Ivey, erklærte unntakstilstand alt mandag og ba folk langs kysten om å søke tilflukt andre steder.

LES OGSÅ: Slik blir været i Trøndelag denne uka

Både i Alabama og Florida ble det alt tirsdag meldt om røffe bølger og stormflo, og det falt opptil 100 millimeter regn. Rundt 75.000 boliger var tirsdag kveld uten strøm i de to delstatene.

I Pensacola i Florida strømmet vann gjennom gatene og også andre steder ble det meldt om flom. Også Mississippi er i full beredskap.

NHC har varslet nedbørsmengder på opptil 750 millimeter i forbindelse med orkanen og et historisk høyt flomnivå.

Livsfarlig

– Historisk og livsfarlig flom kan ventes langs deler av den nordlige kysten mot Mexicogolfen, heter det i advarselen fra orkansenteret.

Fire andre tropiske stormer er også under oppseiling i Atlanterhavet, et fenomen som bare er registrert en gang tidligere, i september 1971, ifølge NHC.

President Donald Trump sammenlignet tirsdag Sally med orkanen Laura, som rammet Texas og Louisiana for få uker siden.

– Denne er mindre, men mer direkte, men vi har den under kontroll, sa han.

LES OGSÅ: Ble truffet av haglkuler på to centimeter i diameter

Teddy er på vei

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har i år registrert så mange tropiske stormer i Atlanterhavet, at de er i ferd med å gå tomme for navn. Det har bare skjedd en gang tidligere, i 2005, da orkanen Katrina forårsaket store ødeleggelser i New Orleans.

Mandag slo orkanen Paulette inn over Bermuda, og NHC oppgraderte onsdag også den tropiske stormen Teddy i Atlanterhavet til orkan.

Teddy befinner seg nå drøyt 1.300 kilometer øst for De små Antiller og har opp mot 78 sekundmeter vind i kastene. Den ventes å styrke seg ytterligere og blir trolig kategori 4 i løpet av torsdagen, ifølge NHC.

Følg VærAdressa på Facebook

(©NTB)

På forsiden nå