Palestinsk enighet om valg

Fatah og Hamas er enige om å holde valg, det første på nesten 15 år i de palestinske områdene, opplyser ledere fra begge grupperinger.

Saken oppdateres.

Mens islamistiske Hamas har kontroll over Gazastripen, har den mer sekulære Fatah-bevegelsen makten på den israelskokkuperte Vestbredden.

Fatah-leder Mahmoud Abbas, som også er palestinsk president, er nå enig med Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh om å holde valg innen seks måneder.

Sist gang det ble holdt valg i de palestinske områdene, var i 2006. Da stakk Hamas av med en overlegen seier. Året etter var den palestinske splittelsen et faktum, og de to grupperingene har siden hatt makten i hvert sitt område.

Tre valg

– Vi er enig om å holde valg på den folkevalgte forsamlingen først, deretter presidentvalg i den palestinske selvstyremyndigheten, og til slutt valg på styre i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO), sier Jibril Rajub, en høytstående Fatah-tjenestemann, til AFP.

Saleh al-Arouri, en høytstående Hamas-tjenestemann, sier at enigheten ble oppnådd under møter mellom partene i Tyrkia.

– Denne gang oppnådde vi reell enighet, sier han til AFP på telefon fra Istanbul.

– Splittelse har gjort skade på vår nasjonale kampsak og vi arbeider med å få en slutt på det, legger han til.

Fremstår som samlet

En rekke forsøk har blitt gjort på å forsone partene etter 2006-valget og de blodige sammenstøtene på Gazastripen året etter. I 2012 inngikk partene en fangeutvekslingsavtale. To år senere fikk de en samlingsregjering på plass, men den satt ikke lenge.

De nye samtalene som nå ser ut til å ha ført fram til enighet, har blitt utløst av at De forente arabiske emirater og Bahrain har normalisert sine forhold til Israel. Det har skapt store protester blant palestinerne, som nå vil fremstå som samlet.

Senere torsdag ventes det at Abbas og Haniyeh skal stille opp i et felles intervju på palestinsk fjernsyn, men fra hvert sitt sted – henholdsvis Vestbredden og Gazastripen.

Ved å la PLO-valg omfattes av enigheten som ble kunngjort tidligere torsdag, åpnes også veien for at Hamas kan bli med i organisasjonen, som foruten Fatah består av ulike andre palestinske fraksjoner.

En meningsmåling fra tidligere i år, utført av Palestinian Center for Policy and Research, viste da at Haniyeh ville gå seirende ut av et presidentvalg mot Abbas.

(©NTB)

På forsiden nå