Titusener på flukt fra branner i Californias vindistrikter

Titusener av mennesker er på flukt fra branner som herjer i vindistriktene i Napa og Sonoma i California.

Saken oppdateres.

Under en oransje himmel har vingårder og bygninger blitt tatt av flammene, som sprer seg farlig fort over 4.500 hektar.

Brannene er overhodet ikke under kontroll, ifølge delstatens brannvesen Cal Fire.

Flere kjente vingårder, som Chateau Boswell og deler av Castello di Amorosa, er gått opp i flammer, mens det er store ødeleggelser i utkanten av byen Santa Rosa.

Susan Gorin, som er fylkesråd i Sonoma, måtte evakuere hjemmet sitt natt til mandag. Hun gjenoppbygger et hus som ble skadd i brannene i 2017. Tre hus i nabolaget sto allerede i flammer da hun flyktet.

Oppgitt

– Vi har erfaring med dette. Når du mister huset ditt og også representerer tusenvis av folk som har mistet sine hjem, blir man ganske oppgitt over at dette er den nye levemåten i vest. Det er deprimerende at dette er blitt en normal levemåte, disse gigantiske brannene som sprer seg i vest, sier Gorin.

70.000 mennesker har fått ordre om å evakuere mens ilden sprer seg i tørt kratt og vanskelig kupert terreng. Mange flere har fått ordre om å være klare til evakuering.

Flere av stedene som nå trues av brannen i Napa og Sonoma, ble lagt i aske også for tre år siden. Da mistet 44 mennesker livet, og flere tusen bygninger brant ned.

Knusktørt i flere år

California har i flere måneder vært herjet av skog- og krattbranner. De sprer seg raskt på grunn av langvarig tørke, den kraftige sommervinden og en hetebølge. En rekke studier de siste årene har koblet større skog- og krattbranner i USA til klimaendringer som følge av forbruk av kull, olje og gass.

Forskere sier klimaendringene har gjort California mye tørrere, slik at trær og andre planter er langt mer brennbare.

Guvernør Gavin Newsom sier at brannsesongen nå er på sitt verste, med den sterke Santa Ana-vinden som blåser i retning Los Angeles. Fem av de seks største brannene i Californias historie brenner nå. 29 mennesker har mistet livet. Nesten 15.000 kvadratkilometer og 7.000 bygninger er blitt brent ned.

(©NTB)

På forsiden nå