WHO: Flokkimmunitet som strategi er uetisk

Å la koronaviruset «løpe fritt» med mål om flokkimmunitet er uetisk, sier direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) mandag.

WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus sa under et videomøte mandag at flokkimmunitet som strategi ville vært uetisk og at det ikke er et alternativ.   Foto: Christopher Black / WHO via AP / NTB

Saken oppdateres.

Ifølge Tedros er det blitt foreslått av enkelte, men han viser ikke til spesifikke personer, grupper eller land.

– Aldri i folkehelsehistorien har flokkimmunitet blitt brukt som strategi for å svare på et utbrudd, iallfall ikke en pandemi, sier Tedros på et videomøte mandag.

Flokkimmunitet betyr at en hel befolkning er beskyttet mot et virus når et flertall er immune. For meslinger for eksempel kreves det at 95 prosent er vaksinert for at de siste 5 prosentene skal være beskyttet.

WHO anslår at rundt 10 prosent av verdens befolkning har en grad av immunitet mot koronaviruset. Det vil si at en stor majoritet fortsatt er mottakelige for sykdom.

Flokkimmunitet oppnås ved å beskytte folk mot et virus, ikke ved å eksponere dem for det, sier Tedros.

En eksponeringsstrategi er vitenskapsmessig og etisk problematisk, ifølge WHO-direktøren.

– Å tillate et farlig virus som vi ikke helt forstår, å løpe fritt er helt enkelt uetisk. Det er ikke et alternativ, sier Tedros.

Mer enn 37,5 millioner mennesker er så langt smittet av koronaviruset som dukket opp i den kinesiske byen Wuhan i desember i fjor. Mer enn en million smittede er døde.

På forsiden nå