Lærer ble halshogget i Paris etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer

En 18 år gammel tsjetsjener skal ha stått bak knivdrapet på en lærer i Paris, opplyser fransk påtalemyndighet.

Sørgende skoleelever samlet seg lørdag på stedet der den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty ble drept i Paris.  Foto: Michel Euler/Ap/NTB

Saken oppdateres.

Politi har bekreftet at den 47 år gamle historielæreren Samuel Paty fikk halsen skåret over under angrepet, og at han nylig hadde vist elever en karikaturtegning av profeten Muhammed.

Den mistenkte gjerningsmannen ble funnet nær offeret og var utstyrt med kniv og en såkalt softgun. Ifølge politiet ble han skutt og drept da han motsatte seg pågripelse og opptrådte truende.

Gjerningsmannens identitet er ikke offisielt bekreftet, men ifølge en kilde hos den franske påtalemyndigheten skal det være snakk om en 18 år gammel mann med tsjetsjensk opphav, født i Moskva.

Under angrepet skal angriperen ha ropt «Allahu akbar», som er arabisk og betyr «Gud er størst».

Det samlet seg et stort politioppbud utenfor skolen der en historielærer som hadde vist fram Muhammed-karikaturer i undervisning om ytringsfrihet, ble halshogget fredag. En mistenkt gjerningsmann ble skutt og drept av politiet.  Foto: Michel Euler/AP/NTB

Ni personer i avhør

Til sammen ni personer er tatt inn til avhør etter drapet, blant dem foreldrene til et av barna der den drepte læreren underviste. De skal ha uttrykt misnøye med at læreren viste fram en karikaturtegning av Muhammed.

Den antatte angriperens 17 år gamle bror, foreldre og bestefar er også pågrepet og sitter nå i avhør, opplyser Frankrikes statsadvokat for antiterrorisme.

Politiet etterforsker drapet som et terrorangrep.

Politiet stanser trafikk i nærheten av stedet der en historielærer ble halshogd utenfor Paris fredag. Saken etterforskes som en terrorhandling  Foto: Michel Euler/Ap/NTB

«Islamistisk terrorangrep»

Frankrikes president Emmanuel Macron besøkte fredag kveld åstedet og slo alt da fast at angrepet var et «islamistisk terrorangrep».

– En av våre landsmenn ble drept i dag fordi han underviste om ytringsfrihet, friheten til å tro eller ikke tro, sa en tydelig preget Macron.

Presidenten sa videre at angrepet ikke bør splitte Frankrike fordi det er akkurat «det ekstremistene er ute etter».

– Vi må alle stå sammen som medborgere, sa han.

Norsk fordømmelse

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) reagerer også sterkt på drapet.

– Alvorlige og grusomme nyheter om terrorhandlingen i Frankrike. Vi må stå sammen mot angrep på tankefrihet og opplysning. Mine tanker går til offerets nærmeste, kolleger og elever, tvitrer hun.

Statsminister Erna Solberg la ut en Twitter-melding med identisk tekst, mens kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) kaller drapet «et angrep på alle lærere og skoleansatte som hver dag opplyser og utfordrer elevene sine».

– Men de kan ikke slå i hjel kunnskap eller arrestere ideer. Derfor er selve ryggraden i et opplyst samfunn våre lærere, journalister, forskere, forfattere, kunstnere og alle som formidler kunnskap og som setter oss i stand til å tenke selv, sier Melby i en kommentar.

Charlie Hebdo-rettssak

Samtidig med drapet på Samuel Paty, pågår det en rettssak i kjølvannet av terrorangrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i 2015, der tolv personer ble drept.

Årsaken til at Charlie Hebdo ble mål for angrepet, var at satiremagasinet flere ganger hadde trykket tegninger av profeten Muhammed.

Det skal ha vært en av disse tegningene Paty viste fram for klassen, angivelig etter først å ha bedt dem som følge seg krenket over slike karikaturer om å forlate klasserommet.

En politibil slippes gjennom sperringer i nærheten av stedet der en historielærer ble drept i Paris-forstaden Conflans-Sainte-Honorine fredag.  Foto: Michel Euler/Ap/NTB

Kjøttøks

Hendelsen minner om et angrep som fant sted i den franske hovedstaden i slutten av september da to menn fra et TV-produksjonsselskap ble angrepet med kjøttøks utenfor de tidligere lokalene til Charlie Hebdo. De ble alvorlig skadd, men overlevde.

En 25 år gammel pakistansk mann er siktet for angrepet. Han skal i avhør ha begrunnet handlingen med satiremagasinets publisering av karikaturer av profeten Muhammed.

På forsiden nå