Opioid-produsent godtar milliardbøter i USA

Legemiddelselskapet Purdue Pharma har erklært seg skyldig i tre tiltalepunkter knyttet til det omstridte opioidet Oxycontin, opplyser USAs justisdepartement.

Saken oppdateres.

I tillegg går selskapet med på å betale 8,3 milliarder dollar i bøter og erstatninger. Summen tilsvarer 77 milliarder kroner. Både bøtene og innrømmelsen av skyld er del av et forlik.

Selskapet har tidligere erklært seg konkurs som et ledd i en plan for å håndtere flere tusen søksmål. Siden selskapet også har andre kreditorer, er det usikkert om alle bøter vil bli utbetalt til amerikanske myndigheter.

470.000 dødsfall

Overforbruk av det smertestillende og sterkt vanedannende legemiddelet Oxycontin har bidratt til det som i USA kalles en opioid-epidemi. Misbruk av opioider knyttes til over 470.000 dødsfall i USA siden årtusenskiftet.

Purdue Pharma vil nå blant annet erklære seg skyldig i brudd på lover som skal hindre bestikkelser og smøring. Selskapet har i praksis betalt leger for å skrive ut flere resepter på Oxycontin.

– Grådighet og lovbrudd

– Med grådighet og lovbrudd prioriterte Purdue penger framfor pasientenes helse og velferd, sier visedirektør Steven D'Antuono i FBI.

Selskapet er eid av Sackler-familien, som tidligere har vært regnet som en av USAs rikeste. Myndighetene i flere amerikanske delstater mener forliket som nå inngås, ikke er godt nok – blant annet fordi Sackler-familien slipper for billig unna.

Kritikere mener også at Trump-regjeringen har hatt hastverk med å få på plass et forlik før det amerikanske presidentvalget 3. november.

(©NTB)

På forsiden nå