Spania erklærer nasjonal alarmtilstand

Spanias statsminister har erklært nasjonal alarmtilstand i et forsøk på å bremse spredning av koronasmitten som er ute av kontroll

Saken oppdateres.

Statsminister Pedro Sánchez kom med kunngjøringen i en TV-tale søndag.

At det blir innført alarmberedskap på nasjonalt nivå, innebærer at regjeringen i Madrid kan pålegge regionene å innføre strengere smittevernrestriksjoner – deriblant portforbud.

Regjeringen har tidligere forsøkt å gjøre dette i deler av Madrid, men bestemmelsen ble satt til side av en regional domstol som viste til at det er regionene selv som har ansvar for folkehelsen i sine områder.

Tiltakene ble vedtatt på et regjeringsmøte søndag morgen etter at flere spanske regioner ba om myndighet til å innføre portforbud selv.

Varer til mai

Den nye. alarmtilstanden vil vare til mai neste år dersom nasjonalforsamlingen godkjenner det, og innebærer blant annet portforbud fra klokka 23 til 6 i hele landet unntatt Kanariøyene.

– Situasjonen vi går gjennom, er ekstrem, sier Sánchez og påpeker at Europa i virkeligheten er inne i en andre bølge av koronasmitte.

Onsdag ble Spania det første landet i Europa som registrerte over 1 million koronasmittede, og nesten 35.000 mennesker har dødd av viruset hittil. Sánchez sa tidligere i uka at det virkelige tallet trolig er 3 millioner smittede.

Myndighet til å stenge grenser

Alarmtilstanden åpner for at regionene får myndighet til å begrense reising inn og ut og forlenge portforbudet med en i hver ende om nødvendig.

Spania var nærmest helt nedstengt fra 15. mars til 21. juni, et tiltak som var et av de strengeste i Europa, og Sánchez sier han til enhver pris ønsker å unngå en så rigid nedstengning igjen.

– La oss bli hjemme så mye som mulig. Jo mer vi blir hjemme, desto bedre beskytter vi oss selv og andre, sa han i TV-talen der han kunngjorde alarmtilstanden.

(©NTB)

På forsiden nå