Ti forsvarsministre advarer mot militær innblanding i USA-valget

Alle de ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA, blant dem to som Donald Trump utnevnte, advarer mot militær innblanding i overgangen etter valget.

På bildet håndhilser utgående forsvarsminister Donald H. Rumsfeld på visepresident Dick Cheney i 2006. Begge har signert kronikken som advarer mot militær innblanding etter presidentvalget i 2020.  Foto: Pablo Martinez Monsivais

Saken oppdateres.

Ashton Carter, Dick Cheney, William Cohen, Mark Esper, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis, Leon Panetta, William Perry og Donald Rumsfeld oppfordrer i en kronikk i The Washington Post til at Pentagon må forplikte seg til en fredelig maktovergang.

– Forsøk på å involvere USAs væpnede styrker i å løse valgtvister vil kunne føre oss inn i et farlig, ulovlig og grunnlovsstridig territorium, skriver de ti tidligere Pentagon-sjefene i avisen søndag.

Sterke reaksjoner

Kronikken har vakt oppsikt og deles mandag av mange på Twitter. Blant de mange som er bekymret er også Sveriges tidligere statsminister og utensiksminister Carl Bildt.

De tidligere forsvarsministrene viser til at valgprosessen og en fredelig maktovergang er kjennemerket på USAs demokrati. Alle maktoverganger siden borgerkrigen har vært fredelige, påpeker de.

– Dette året burde ikke være noe unntak, skriver de.

LES OGSÅ: Washington Post: Trump presset Georgias valgansvarlige til å «finne» stemmer

Utpekt av Trump

De tidligere statsrådene, som kommer fra begge de store partiene i USA, og med Esper og Mattis som forsvarsministre utpekt av Trump, viser til at rettslige forsøk på å utfordre valgresultatet, har blitt avvist av domstolene, og at delstatsmyndighetene har bekreftet resultatene.

De ber fungerende forsvarsminister Christopher Miller og resten av Pentagon til å samarbeide fullt ut og tilrettelegge for Joe Biden-administrasjonens overgang.

– De må også avstå fra enhver politisk handling som undergraver valget eller hindrer den nye administrasjonens suksess, skriver de.


På forsiden nå