Historisk snøfall gir kaos i Spania - fire personer er omkommet

Store snømengder har ført til dødsfall og trafikk-kaos i Spania. I Madrid har det falt en halv meter snø.

Mange biler ble fanget av snøværet på både småveier og hovedveier over hele Spania. Her fjerner brannmenn snø fra biler i Rivas Vaciamadrid, lørdag.  Foto: Manu Fernandez

Saken oppdateres.

Stormen Filomena har gitt det kraftigste snøfallet i Spania på mange tiår. 14 spanske provinser er på rødt beredskapsnivå, skriver avisa El País.

Snøværet har hittil krevd fire menneskeliv, blant dem et par som satt i en bil som ble tatt av flomvann nær Fuengirola i Andalucía-regionen. To hjemløse personer frøs i hjel, en i Madrid og en i Calatayud i øst-Spania, melder nyhetsbyrået Reuters.

Bilister sto bom fast

Snøen begynte å falle torsdag, og alt fredag ettermiddag var det store problemer på 400 av landets hovedveier.

Lørdag konstaterte Spanias meteorologiske institutt (AEMET) at det hadde snødd mer enn på 50 år, og at det i hovedstaden Madrid hadde falt mellom 30 centimeter og en halv meter.

Ifølge El País er dette det verste snøfallet siden 1971

Madrids parker ble stengt, og folk ble oppfordret til å holde seg hjemme. Ifølge lederen for redningstjenesten i byen sto over 1.000 biler lørdag bom fast langs ringveiene rundt byen, samt på hovedveien sørover.

Et uvanlig syn på veiene i i Spania. Her fra Rivas Vaciamadrid.  Foto: NTB SCANPIX

 

- Det verste snøfallet hittil i århundret gjorde at 682 veier ble berørt og hundrevis av bilførere fanget. Nesten 1500 mennesker er reddet i Madrid alene, skriver El País.

Reuters melder at flere personer gikk på ski gjennom Madrids hovedgate Gran Via.

En kvinne går på ski forbi rådhuset i Madrid lørdag 9. januar.  Foto: NTB SCANPIX

 

Det også måtte kjøres med snøplog på veiene.

Værprognoser tyder nå på at en kuldebølge vil følge i begynnelsen av kommende uke, skriver avisa.

Snørekorden i Madrid er fortsatt ikke slått. Den er fra 1904, da det falt  mellom 50 og 100 centimeter snø, ifølge en ekstremværkonto på Twitter.

Utallige ulykker

Alle avganger og ankomster ved Madrids internasjonale flyplass ble stanset fredag kveld, og mannskaper har jobbet på spreng for å holde rullebanene fri for snø og is.

Jernbaneforbindelsen mellom hovedstaden og de østlige delene av landet er også stanset.

Langs spanske veier ble det meldt om utallige ulykker, og sommerdekk førte til at mange ble sittende i timevis i bilene sine og vente på hjelp. Tusenvis av andre ventet lørdag på andre døgnet på tog og fly som verken kom eller gikk.

Fire omkomne

I Toledo sør for Madrid ble hæren satt inn for å rydde veiene, og biler uten vinterdekk eller kjettinger fikk kjøreforbud.

Kanariøyene opplever også uvær i form av regn, kraftig vind og store bølger. Natt til lørdag måtte 65 personer reddes fra en ferje som gikk på grunn da den forsøkte å legge til kai på Gran Canaria. Redningsoperasjonen tok hele 14 timer, men alle slapp uskadd fra dramaet.

Naboer samler seg rundt utebordet midt i gata i et nabolag i utkanten av Madrid.   Foto: NTB SCANPIX

 
På forsiden nå