Trump tar ikke ansvar for stormingen av Kongressen

USAs president Donald Trump tar avstand fra vold og opptøyer, men avviser kritikk av sine uttalelser da Kongressen ble stormet.

Saken oppdateres.

I sin første tale etter opptøyene slo presidenten fast at det nå er tid for ro og fred i USA.

– Vi tror på rettsstaten, ikke vold eller opptøyer, sa presidenten under et besøk ved grensemuren mot Mexico i byen Alamo i Texas tirsdag.

Før avreisen møtte han pressen for første gang siden Trump-tilhengere presset seg inn Kongressen i forrige uke. Han tok ikke noe ansvar for voldsbruken og heller ikke selvkritikk for talen der han ba sin tilhengere kjempe og marsjere mot Kongressen.

I stedet hevdet han at «folk mener det jeg sa, var fullstendig passende».

– Vi elsker dere

En politimann og en inntrenger ble drept, tre andre mistet livet og de folkevalgte måtte gå i dekning under stormingen av Kongressen. Seremonien der Joe Biden formelt ble bekreftet som USAs neste president, måtte avbrytes.

I talen i forkant hadde Trump gjentatt sine grunnløse påstander om at det egentlig var hans om vant det amerikanske presidentvalget. Da Trump til slutt ba demonstrantene om å dra hjem, sa han også at «Vi elsker dere.»

Mange av inntrengerne truet med å drepe visepresident Mike Pence, men Trump skal ikke ha kontaktet ham for å høre hvordan det gikk da han måtte gå i dekning.

I etterkant av opptøyene krever Demokratene at Trump enten avsettes eller stilles for riksrett for andre gang. Men presidenten mener dette er fullstendig latterlig.

– Et enormt sinne

– Det er en fortsettelse av den største heksejakten i politikken historie, sa Trump tirsdag om forsøket på å stille ham for riksrett

– Det er en fryktelig ting de gjør, sa presidenten, som hevdet, riksrettsplanene utløser «et enormt sinne».

Representantenes hus vil onsdag trolig gi grønt lys til å tiltale presidenten for å ha oppildnet til opprør.

Men skal han dømmes og avsettes, kreves det to tredels flertall i Senatet. Selv om flere republikanere har signalisert at de ønsker Trump dømt, er det høyst usikkert om flertallet i Senatet blir stort nok.

I tillegg er det usikkert om det i det hele tatt er mulig å få Trump dømt før han uansett går av om en drøy uke.

Parallelt med forberedelsen av riksrettstiltalen forsøker Demokratene også å overtale Pence og regjeringen til å avsette Trump. I talen i Alamo hevdet Trump at det er «null risiko» for at dette fører fram.


På forsiden nå