Ugandas opposisjonsparti krever Bobi Wine løslatt fra husarrest

Ugandas opposisjonsleder Bobi Wine sitter fortsatt i husarrest etter valget. Både han og partiet hans varsler at de går rettens vei med valgresultatet.

Saken oppdateres.

Lørdag ble sittende president Yoweri Museveni utropt til vinner av valget, noe som betyr at 76-åringen får sin sjette femårsperiode ved makten.

Samtidig har militæret sørget for at hans langt yngre rival Bobi Wine (38) ikke har kunnet forlate hjemmet sitt siden torsdagens valg.

I en Twitter-melding ber Wine tilhengerne sine om å avstå fra vold. Han sier han vil klage valgresultatet inn for domstolene, en avgjørelse som er tatt i samråd med andre ledere i opposisjonspartiet NUP.

– En revolusjon

Samme dag ba NUP uganderne ta avstand fra det mener er omfattende valgfusk.

– Dette er en revolusjon og ikke en hendelse. En revolusjon av dette slaget kan ikke stanses av et juksevalg, heter det i en kunngjøring fra partiet søndag.

Det sier også at det fortsatt ønsker seg et fritt Uganda til tross for angrepene på ytringsfriheten og forsamlingsfriheten i landet.

– Holdes innesperret

Regjeringen har i flere dager sørget for å holde nettet stengt.

– Mens vi snakker, sitter vår president (Wine) fanget på ulovlig vis i sitt hjem, sier en av partiets parlamentarikere, Mathias Mpuuga, på en pressekonferanse i partiets hovedkvarter i Kampala.

Bobi Wine var en av Ugandas mest kjente popstjerner før han slo seg inn på politikken. Hans egentlige navn er Robert Kyagulanyi.

Ifølge offisielle tall vant Museveni presidentvalget med nesten 59 prosent av stemmene, mens Wine fikk rundt 35 prosent.

(©NTB)

På forsiden nå