Presset mot Russland øker etter Navalnyj-pågripelsen

Alt dagen etter at Aleksej Navalnyj ble pågrepet i Russland skal et rettsmøte ha startet på politistasjonen. Vestlige stormakter krever umiddelbar løslatelse.

Saken oppdateres.

– Pågripelsen av Aleksej Navalnyj er fullstendig uforståelig. For ham må rettsstatsprinsippet og beskyttelsen av sivile rettigheter gjelde, noe Russland er bundet av gjennom grunnloven og internasjonale forpliktelser. Han må løslates umiddelbart, skriver Tysklands utenriksminister Heiko Maas på Twitter.

Navalnyj er en av president Vladimir Putins største kritikere. Han er tilbake i Russland for første gang siden han ble forgiftet og evakuert til Tyskland i august i fjor.

– Det er forferdelig at Aleksej Navalnyj, offeret for en forkastelig forbrytelse, er blitt pågrepet av russiske myndigheter. Han må løslates umiddelbart, skriver Storbritannias utenriksminister Dominic Raab på Twitter.

Mener pågripelsen er ulovlig

44-åringen ble pågrepet for flere angivelige brudd på betingelsene på en betinget dom for bedrageri fra 2014. Han holdes i arresten til en rettslig kjennelse foreligger, opplyste Russlands fengselsetat FSIN søndag kveld.

Mandag formiddag startet rettsmøtet hvor det skal tas stilling til om Navalnyj skal varetektsfengsles. Rettsmøtet holdes på politistasjonen hvor Navalnyj er, og advokaten hans skal ha fått saksdokumentene ett minutt før møtestart, ifølge Moscow Times-journalist Felix Light.

– Jeg forstår ikke hva som skjer. For ett minutt siden fraktet de meg fra cellen til et møte med advokaten min. Jeg kom hit, og det er et rettsmøte! sa Navalnyj i en video.

Tidligere på dagen hevdet Navalnyjs antikorrupsjon-stiftelse at pågripelsen er ulovlig.

Navalnyj vendte hjem til Russland til tross for at myndighetene hadde advart om at han ville bli pågrepet. Han har omtalt trusselen som et forsøk på å skremme ham til ikke å vende tilbake.

Søreide bekymret

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa mandag at reaksjonene fra vestlige statsledere gjenspeiler et forsøk på «å avlede oppmerksomheten fra krisen i den vestlige utviklingsmodellen», skriver nyhetsbyrået AP.

I tillegg har en talsperson for departementet bedt utenlandske ledere om å «respektere folkeretten» og «håndtere problemer i sine egne land».

Flere land har kritisert Russland kraftig for pågripelsen. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun er svært bekymret for Navalnyj-pågripelsen.

– Vi holder russiske myndigheter ansvarlig for at hans grunnleggende rettigheter blir ivaretatt. Russland må gjøre omstendighetene rundt forgiftningen av Navalnyj kjent, skrev hun på Twitter søndag.

– Hører hjemme i Russland

Også EU, USA og Frankrike var raskt ute med kritikk søndag. Mandag fordømte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen pågripelsen.

Generalsekretær Geir Hønneland i Den norske Helsingforskomité, som kjemper for at menneskerettighetene skal respekteres, mener at Navalnyj har vist et beundringsverdig mot ved å frivillig vende tilbake til Russland.

– Dette motet fortjener anerkjennelse, selv av russiske myndigheter. De bør umiddelbart løslate Navalnyj, frafalle alle anklager mot ham og la ham utføre sitt fredelige og høyst legitime politiske arbeid, sier Hønneland til NTB.

– Ved å risikere fremtidig kontakt med sin familie, og kanskje sitt eget liv, har Navalnyj tatt et viktig steg mot å sikre at russisk opposisjon forbli der den hører hjemme, nemlig i Russland, fortsetter han.

Forgiftet med nervegift

Vestlige eksperter har fastslått at Navalnyj ble forgiftet med novitsjok, en nervegift som ble utviklet i sovjettiden.

Navalnyj mener det er den russiske sikkerhetstjenesten FSB som står bak, og har anklaget president Vladimir Putin for å ha gitt ordre om at han skulle drepes.

Russiske myndigheter avviser imidlertid all innblanding, og russisk påtalemyndighet mener at det ikke er noen grunn til å etterforske saken.
(©NTB)

På forsiden nå