WHO: Vaksinefordelingen er moralsk katastrofe

Verden står på randen av en moralsk katastrofe i forbindelse med fordelingen av koronavaksiner, mener lederen for Verdens helseorganisasjon.

Saken oppdateres.

Det er ikke rett at unge, sunnere voksne i rike land får vaksinen før eldre mennesker i fattigere land, uttalte WHOs sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus mandag. Han viste til at det er satt over 39 million vaksinedoser i 49 høyinntektsland.

– Bare 25 doser er blitt gitt i ett lavinntektsland. Ikke 25 millioner, ikke 25.000, bare 25. Jeg er nødt til å være direkte. Verden står på randen av en katastrofal moralsk feiltakelse, og prisen av denne feiltakelsen må vi betale med liv og levekår i verdens fattigste land, sa Tedros.

Han sa ikke hvilket land det er som har satt 25 doser.

Tedros oppfordrer innstendig til at vaksinedosene fordeles mer rettferdig globalt.

– Ikke bare setter denne praksisen med «meg selv først» verdens fattigste og mest sårbare i fare. Den er også undergravende for oss selv, sa Tedros på åpningen av WHOs årlige styremøte mandag.

– I siste instans vil denne fremgangsmåten bare forlenge pandemien, forlenge smerten vår, restriksjonene som trengs for å holde pandemien i tøylene, og menneskelig og økonomisk lidelse, sa han.

Tedros gikk også til angrep på velstående land som han mener driver opp prisene og forsøker å rykke fram i køen ved å inngå egne avtaler med vaksineprodusenter.

– Situasjonen er sammensatt ved at de fleste produsentene har prioritert å få godkjennelse i rike land, der fortjenesten er høyest, i stedet for å levere inn fulle saksdokumenter til WHO, sa Tedros.

(©NTB)

På forsiden nå