Portugals smittetrykk i verdenstoppen

Smittetrykket i Portugal har blitt blant verdens aller høyeste. Skoler og kirker i landet stenges som følge av spredningen av den britiske virusvarianten.

Saken oppdateres.

Portugal har de siste to ukene påvist over 1.300 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, noe som plasserer landet i verdenstoppen – bare bak Israel.

Også antall døde er blant verdens høyeste i forhold til folketallet.

Regjeringen har vært skeptisk til å stenge skolene under den andre nedstengingen av Portugal som ble innført for en uke siden.

Argumentene er at det er barn som ikke vil få skikkelig mat hjemme, som verken har datamaskin eller internett, og som mangler et eget rom eller noen som kan hjelpe dem med skolearbeidet.

Kirkene stenger

– For å være på den sikre siden, må vi avbryte alle undervisningsaktiviteter de neste 15 dagene, sa statsminister Antonio Costa etter et regjeringsmøte torsdag.

Årsaken til at skolene stenges fredag, er den nye virusmutasjonen fra Storbritannia og hastigheten den sprer seg i, tilføyer han. Samme dag satte landet nok en rekord i antall nye koronadødsfall, med 221 på ett døgn.

Den katolske kirken i landet kunngjorde samtidig at de fra lørdag innstiller alle gudstjenester på ubestemt tid, som følge av pandemiens «ekstreme alvorlighet».

Virusmutasjon

Siden jul, da regjeringen lempet på begrensningene på samlinger og reiser i fire dager, har smittespredningen tiltatt kraftig i Portugal.

Nærmere 600.000 har hittil testet positivt for viruset, og tallet på døde nærmer seg 10.000.

Myndighetene er ekstra bekymret etter en ny studie som viser at hele 60 prosent av nye smittetilfeller kan stamme fra virusmutasjonen som først ble påvist i England i fjor.

Studien fra Portugals nasjonale helseinstitutt, er basert på tall samlet inn siden 1. desember.

Overfylte sykehus

Smitteøkningen har lagt et massivt press på det offentlige helsevesenet, spesielt sykehus.

Onsdag ble det registrert rekordmange 14.600 smittetilfeller på ett døgn. Antall koronapasienter på sykehus og i intensivbehandling steg også til nye høyder, med henholdsvis 5.500 og 680.

– Alle kan åpenbart se hvor alvorlig situasjonen er, sa helseminister Marta Temido til pressen.

Avtar ikke

Over 20 dødsfall er registrert per 100.000 innbyggere i Portugal de siste to ukene, også det blant verdens høyeste. Smitteøkningen viser ingen tegn til å avta, og både regjeringen og helseeksperter spår at toppen først vil nås neste uke.

Et feltsykehus med 58 senger ble denne uka åpnet på tomten til Universitetet i Lisboa. Til sammen skal ytterligere 2.300 provisoriske sengeplasser opprettes på hoteller, i kirkerom og andre steder, opplyser regjeringen.

Valg

På tross av smitteeksplosjonen skal landet holde presidentvalg kommende søndag.

Landets grunnlov åpner ikke for noen utsettelser, og myndighetene har åpnet for forhåndsstemming og lagt til rette på annet vis for velgerne under pandemien.(©NTB)

På forsiden nå