Ungarn bestiller to millioner vaksinedoser fra Russland

Den ungarske regjeringen har inngått en avtale om kjøp av to millioner vaksinedoser fra Russland.

Saken oppdateres.

Den russiske koronavaksinen Sputnik V er ikke godkjent i EU. Men det stopper ikke Ungarn.

– Ungarn har inngått en avtale med Russland om store mengder Sputnik V-vaksine i tre faser. Kontrakten er ferdigforhandlet og ble undertegnet i løpet av natten, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó i en videobeskjed som han la ut på Facebook fredag etter et møte med Russlands helseminister i Moskva.

Senere fredag kunngjorde han at Ungarn skal kjøpe to millioner doser av vaksinen. Dosene vil bli levert over tre måneder.

Første EU-land

Ungarn ble torsdag det første EU-landet til å nødgodkjenne Sputnik V-vaksinen. Ungarn har også gitt godkjenning til vaksinen som er utviklet av selskapet AstraZeneca og Universitet i Oxford.

Nasjonale myndigheter i EU har rett til å utstede midlertidige vaksinelisenser i nødssituasjoner. Men den ordinære prosessen er at EUs legemiddelbyrå EMA står for godkjenningen.

EMA er godt i gang med evalueringen av AstraZeneca-vaksinen, og en beslutning om denne er ventet innen utgangen av neste uke. EMA har derimot ikke satt i gang noen godkjenningsprosess for Sputnik V-vaksinen.

Den russiske vaksinen må fortsatt godkjennes av Ungarns folkehelseinstitutt før den kan tas i bruk.

Ikke på tapetet i Norge

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet sier at det ikke er noe ved smittesituasjonen i Norge som tilsier at en tilsvarende nødprosedyre skal tas i bruk her.

I stedet legger Norge opp til å følge EUs felles system for godkjenning.

– Det er tett samarbeid med EU som er Norges hovedstrategi for å sikre tilstrekkelig tilgang til vaksiner for den norske befolkningen, sier Erlandsen.

EU har så langt inngått vaksineavtaler med AstraZeneca, Janssen, Pfizer-Biontech, Curevac, Moderna og Sanofi-GSK. Innledende forhandlinger er også avsluttet med Novavax og Valneva.

Norge vil bli omfattet av alle disse åtte avtalene gjennom videresalg fra Sverige.

(©NTB)

På forsiden nå