Demonstrasjoner etter pågripelse av opposisjonsleder i Georgia

Tusenvis av demonstranter har samlet seg utenfor nasjonalforsamlingen i Georgias hovedstad Tblisi i protest mot pågripelsen av en opposisjonsleder.

Saken oppdateres.

Nika Melia og flere andre partimedlemmer ble pågrepet da store politistyrker stormet hovedkvarteret til Georgias største opposisjonsparti UNM natt til tirsdag.

Pågripelsen skjedde dagen etter at forsvarsminister Irakli Garibasjvili overtok posten som statsminister. Det skjedde etter at statsminister Giorgi Gakharia trakk seg i protest mot arrestordren som var utstedt på Melia.

Arrestordren på opposisjonslederen ble utstedt tidligere i måneden fordi han ikke har betalt en kausjon i forbindelse med en rettssak i kjølvannet av demonstrasjonene mot regjeringen i 2019.

Anklager om valgjuks

Opposisjonen i Georgia hevder pågripelsen av Melia er politisk motivert og anklager regjeringspartiet Georgisk drøm for å ha jukset seg til seier i valget i oktober.

Vestlige diplomater fordømmer pågripelsen og frykter følgene det kan få for det skjøre demokratiet i den tidligere sovjetrepublikken.

– Vold og kaos i Tbilisi er det siste Georgia trenger akkurat nå. Jeg oppfordrer alle parter til å beholde roen, nå og i de neste dagene, skriver Storbritannias ambassadør Mark Clayton på Twitter.

Ikke løsningen

– Maktbruk og aggresjon er ikke løsningen på Georgias politiske motsetninger, heter det i en uttalelse fra USAs ambassade i landet.

– Den politiske krisen blir stadig dypere, konstaterer EUs ambassadør Carl Hartzell.

Tusenvis av demonstranter samlet seg utover dagen ved nasjonalforsamlingen i Tbilisi, med krav om at Melia blir løslatt og nyvalg.

(©NTB)

På forsiden nå